Hlavní obsah

Španělsko hlásí první případ nákazy těhotné ženy virem zika v Evropě

Madrid
Aktualizováno

Španělsko potvrdilo nákazu virem zika u těhotné ženy, která přijela z Kolumbie. Jak napsal španělský deník El Mundo, jde o první případ nákazy tímto virem u těhotné ženy v Evropě. Žena se vrátila z Kolumbie, kde ji patrně nakazil infikovaný komár. Informace přichází krátce poté, co Brazílie nahlásila prvního pacienta, jenž se nakazil při krevní transfúzi.

Foto: Handout, Reuters

Virus zika pod mikroskopem

Článek

Dosud bylo potvrzeno, že virus zika se přenáší pouze komářím štípnutím. V úterý informovaly úřady v americkém Texasu o případu údajného přenosu viru zika pohlavním stykem. [celá zpráva]

Nákaza virem zika se objevila v Brazílii loni na podzim a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu.

Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné (vyšší teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kloubů). Nebezpečí ale hrozí těhotným ženám, neboť infekce podle podezření možná způsobuje u dětí mikrocefalii (nedostatečný vývoj mozku).

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Od pondělí platí kvůli viru celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína, na níž nyní brazilští vědci spolupracují s výzkumníky v USA. Vývoj vakcíny ale může trvat i tři až pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám