Hlavní obsah

Virus zika se dokáže přenášet pohlavním stykem, tvrdí Američané

– Washington

Američané zaznamenali první případ přenosu nebezpečného viru zika z člověka na člověka. Stalo se tak v Texasu, kde se nakazil pacient, jehož partner se vrátil z Venezuely. Infekce se s největší pravděpodobností přenesla pohlavním stykem. Informovala o tom zástupkyně ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob Anne Schuchatová.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

„Laboratoř Centra pro kontrolu a prevenci chorob potvrdila první případ nákazy virem zika u člověka, který neopustil území USA. Domníváme se, že nebyl infikován komárem, ale pohlavním stykem,“ potvrdila Schuchatová.

Informace o přenosu z člověka na člověka přichází jen několik hodin poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že se virus Zika, který způsobuje mikrocefalii, tedy vážnou vrozenou vývojovou poruchu u novorozenců, může rozšířit i do Afriky a do Asie. To jsou kontinenty s nejvyšší porodností na světě. [celá zpráva]

Před tím, že se zika pravděpodobně rozšíří po celé Americe, varovala Světová zdravotnická organizace již dříve.

Pro již narozené děti a dospělé vir ve většině případů nepředstavuje větší riziko. Vyvolává horečky a způsobuje vyrážku, příznaky však po několika dnech odeznívají, aniž by zanechaly trvalé následky. Pokud se ale nakazí těhotná žena, hrozí, že se u jejího dítěte nedostatečně vyvine mozek.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

WHO, poučená z příliš pomalé reakce mezinárodního společenství na epidemii eboly, kvůli rychlému šíření viru zika vyhlásila globální stav nouze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám