Hlavní obsah

Německý ministr vnitra: Musíme zastavit příliv migrantů, ti ale nemůžou za všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére v aktuálním vydání týdeníku Der Spiegel připomíná, že země musí za každou cenu zabránit tomu, aby se na jaře masivně zvýšil počet přicházejících běženců. Uprchlická krize podle něj není jen záležitostí Německa, její dopady mohou pocítit všechny země Evropské unie. Zároveň ale uvedl, že z poklesu německého optimismu nelze vinit pouze migranty.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

„V září a v říjnu přicházelo do Německa denně až 10 000 lidí denně, ve srovnání s tím se v zimě počty výrazně snížily. V lednu přicházelo průměrně 2000 lidí denně, ale při přepočtu na celý rok je to stále příliš mnoho. Musíme proto za každou cenu zabránit tomu, aby se počet přicházejících na jaře znovu masivně zvýšil," řekl ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle de Maiziéra bude třeba celá paleta opatření, aby se podařilo počty přistěhovalců omezit. Podle něj je třeba podporovat Jordánsko a Libanon, aby se zlepšila situace v tamních uprchlických táborech a lidé se nevydávali na cestu do Evropy. Ministr také považuje za nutné důsledněji vracet odmítnuté žadatele o azyl do zemí původu a vyzval k posílení spolupráce s Tureckem, přes jehož území nyní většina běženců do EU přichází. „Turecko může v každém případě kontrolovat svou hranici lépe než nyní,” řekl.

Ministr také zdůraznil, že uprchlická krize je záležitostí všech zemí Unie. „Je chyba, pokud někteří partneři věří, že se tomu mohou vyhnout. Nejpozději ve chvíli, kdy se schengenský systém znovu dostane pod tlak nebo bude trvale zpochybněn, si uvědomí, že uprchlická krize je víc než jen německý problém. Protože pak škody ponesou všichni v Evropě,” varoval.

Ztráta německého optimismu? Příčin je víc

De Maiziére také podotkl, že cítí, jak Němci ztrácejí optimismus, což ale není jen důsledkem migrační krize.

„Možné nesrovnalosti při přidělení pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2006, skandál Volkswagenu, potíže při stavbě berlínského letiště, neúspěšná kandidatura Hamburku na pořádání olympiády, vysoký počet uprchlíků, terorismus a stále existující obava o euro – to všechno zasáhlo sebevědomí mnoha Němců. A to, že mají obavy, problémy spíš zvětšuje, než aby je to zmenšovalo,” řekl ministr.

Podle něj Německo poprvé pocítilo i odvrácenou stránku globalizace, z níž dosud těžilo.

„Už celé generace říkají rodiče svým dětem, že tvrdě pracují, aby se měly lépe než oni. Nyní lidé mají pocit, že tato věta už neplatí. Pokud budeme tvrdě pracovat, bude se našim dětem a vnoučatům v nejlepším případě dařit stejně jako nám,” řekl de Maiziére. Podle něj proto roste v zemi nechuť k jakýmkoli změnám. Zdůraznil však, že Německo se nemůže před proměnou světa schovat a bude se s ní muset vypořádat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám