Hlavní obsah

Britové žádají vydání Kovtuna a Lugového, předvolali si ruského velvyslance

– Londýn/Moskva

Britská policie žádá vydání Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugového, kteří podle zprávy vyšetřovatelů v roce 2006 v Londýně otrávili poloniem bývalého ruského agenta a tehdejšího spolupracovníka MI6 Alexandra Litviněnka. Ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila, že si předvolá ruského velvyslance v Británii.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Zleva bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj

Článek

„Vláda bere závěry vyšetřování nanejvýš vážně. Vražda Alexandera Litviněnka je nestydatým a naprosto nepřijatelným porušením zásad mezinárodního práva a občanského chování,“ prohlásila Mayová.

Oznámila také, že Británie Kovtunovi i Lugovému zmrazí majetek a slíbila, že premiér David Cameron téma Litviněnkovy smrti otevře při první příležitosti s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lugovoj i Kovtun podíl na smrti Litviňenka popírají.

To, že by byli Rusové, kteří měli Litviněnka otrávit, do Spojeného království vydáni, je velmi nepravděpodobné. Moskva navíc na zprávu britských soudních vyšetřovatelů vedených sirem Robertem Owenem zareagovala prohlášením, že je celý případ zpolitizovaný.

Tento čistě kriminální čin byl zpolitizován a pošpinil celkovou atmosféru vzájemných bilaterálních vztahů
mluvčí ruského ministerstvo zahraničí

„Litujeme, že byl tento čistě kriminální čin zpolitizován a pošpinil celkovou atmosféru vzájemných bilaterálních vztahů. Je nabíledni, že rozhodnutí přerušit vyšetřování a začít s veřejnými slyšeními bylo politicky motivováno,“ reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Vzhledem k tomu nebyl důvod očekávat, že závěrečná zpráva zpolitizovaného a krajně neprůhledného procesu, probíhajícího podle předem stanoveného 'potřebného' rozhodnutí, bude najednou objektivní a nestranná,“ dodala.

Podle zveřejněného výsledku britského vyšetřování existují důkazy, že bývalí ruští agenti Lugovoj a Kovtun otrávili kritika Kremlu Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210.

Látku mu měli přimíchat do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v londýnském hotelu Millennium.

Jeden z nejvážnějších důkazů o možné odpovědnosti Ruska za vraždu Litviněnka přinesl loni v březnu britský fyzik Norman Dombey. Podle jeho závěrů mohl být izotop radioaktivního polonia 210 vyroben pouze v Rusku, kde je v závodu Avangard ve městě Sarov jediné zařízení na světě, které takovou látku vyrábí.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám