Hlavní obsah

Polonium, které zabilo Litviněnka, mohlo vyrobit jen Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Izotop radioaktivního polonia 210, kterým byl v roce 2006 zavražděn bývalý agent ruské tajné služby KGB Alexandr Litviněnko, mohl být vyroben jen v Rusku. Britským vyšetřovatelům, kteří se od ledna znovu zabývají okolnostmi Litviněnkovy smrti, to sdělil britský fyzik Norman Dombey.

Foto: Profimedia.cz

Otrávený Alexandr Litviněnko

Článek

Důvodem je jak velké množství izotopu - Litviněnko zemřel v Londýně po dávce 26,5 mikrogramu tohoto jedu - tak skutečnost, že žádná jiná země ani polonium nevyrábí. Británie a Spojené státy přestaly s jeho produkcí už v 70. letech. „Podle mého názoru je za otravu zodpovědný ruský stát nebo jeho agenti,” upozornil Dombey v písemné zprávě.

Podle Dombeye byl jed vyroben v závodu Avangard ve městě Sarov ležícím 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Za dob Sovětského svazu se zařízení jmenovalo Arzamas-16 a bylo součástí sítě továren na výrobu jaderných zbraní.

Dombeyovo svědectví podle listu Financial Times představuje zatím jeden z nejpádnějších důkazů o možné odpovědnosti státu, tedy Ruska, za zabití Litviněnka.

Ohledání těla bylo kvůli radioaktivitě nebezpečné

Britský soudní patolog Nathaniel Cary v lednu vyšetřovatelům řekl, že Litviněnkovo tělo bylo tak radioaktivní, že jeho posmrtné ohledání bylo jedním z nejnebezpečnějších v dějinách. Uvedl, že on i jeho kolegové měli při pitvě na sobě bílé kombinézy, ochranné rukavice a speciální kapuce, kterými dýchali vzduch přes filtr.

Agent Litviněnko pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a začal pracovat pro britskou tajnou službu MI6. Na podzim 2006 se sešel se dvěma ruskými agenty a tři týdny poté zemřel.

Britské úřady od začátku považují za hlavní podezřelé tehdejší ruské agenty Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugového, ale jasné důkazy při prvním vyšetřování kauzy nepředložily. Důstojník britských protiteroristických sil Craig Mascall ve čtvrtek londýnskému soudu řekl, že oba Rusy stále hledá britská policie pro vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám