Hlavní obsah

Německo od zítřka zpřísní Syřanům azylové řízení

Berlín

Německo od 1. ledna zpřísní prověřování žadatelů o azyl ze Sýrie, Iráku a Eritreje, pro které dosud platily zjednodušené podmínky řízení. S odvoláním na své zdroje o tom ve čtvrtek informoval deník Bild. O podobném kroku se v Německu mluví už nějakou dobu, úřady ale zatím neurčily, od kdy by měl platit.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Migranti v uprchlickém centru v Heidelbergu

Článek

Všichni uchazeči o azylový status budou v Německu muset podstoupit stejné osobní pohovory. Německé úřady tak opět od Syřanů, Iráčanů a Eritrejců budou chtít znát podrobnosti o jejich minulosti, vzdělání či cestě, kterou do Německa podnikli. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) předpokládá, že toto opatření výrazně zpomalí zpracování azylových žádostí.

Důvodem očekávané změny jsou otázky bezpečnosti. Radikální hnutí Islámský stát, které ovládá značné oblasti v Sýrii a Iráku, totiž ukořistilo desítky tisíc syrských pasů, což může usnadnit teroristům pronikání do Evropy.

Mnoho cizinců z jiných zemí se navíc vydává za Syřany, protože vědí, že azylové řízení pak bude jednodušší. Seženou si falešné pasy. To, že nejsou Syřané, odhalí právě pohovory, při nichž se úředníci vyptávají na jazyk či místopisné znalosti z míst, odkud dotyčný podle pasu pochází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám