Hlavní obsah

Deportace v Německu nabírají na obrátkách

Berlín

Jednotlivé spolkové země z Německa letos deportovaly dvakrát více neúspěšných žadatelů o azyl než loni. Do konce listopadu jich bylo vykázáno 18 363, zatímco za celý loňský rok to bylo 10 884 lidí, uvedla agentura DPA. Deportace je až posledním krokem, většina odmítnutých žadatelů Německo opouští dobrovolně.

Foto: Reuters

Německo deportovalo 60 neúspěšných žadatelů o azyl z balkánských zemí.

Článek

Bavorsko od počátku roku do konce listopadu deportovalo 3643 lidí, zatímco loni jich bylo jeden 1007. Téměř trojnásobný je počet odsunutých neúspěšných žadatelů o azyl také ve spolkové zemi Hesensko, odkud deportovali 2306 neúspěšných žadatelů o azyl. Z Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa se muselo do země původu nuceně vrátit o polovinu více migrantů než loni. Opačný trend zaznamenalo jen Duryňsko s 152 deportovanými. Loni jich bylo 234.

Snaha úřadů spolkových zemí provést deportace přitom podle DPA během roku výrazně rostla s tím, jak rostl počet nově přicházejících migrantů. Zatímco za první čtyři měsíce roku 2015 deportovaly 4508 lidí, za tři měsíce od září do listopadu to bylo už 6800 neúspěšných žadatelů o azyl.

Většina odmítnutých se vrací sama

K deportaci neúspěšných žadatelů o azyl Německo přistupuje až jako k poslednímu prostředku. Podle ministerstva vnitra se většina odmítnutých žadatelů vrací do země původu dobrovolně.

V Německu letos o azyl požádalo přes milión migrantů, potvrdil listu Local.de nejmenovaný bavorský politik.

K vyššímu počtu deportací také přispělo, že všechny balkánské země byly letos zařazeny na seznam bezpečných zemí, takže jejich obyvatelé už žádat o azyl nemohou. Nově se to týká i Albánie, Kosova a Černé Hory. Právě z těchto zemí žádalo o azyl hodně lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám