Hlavní obsah

Německý poslanec chce omezit silvestrovské ohňostroje, aby se lidé nelekli

– Berlín

Německý poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele vyzývá k omezení ohňostrojů, které jsou tradiční součástí oslav příchodu Nového roku. V napjaté bezpečnostní situaci po teroristických útocích v Paříži by podle něj mohly výbuchy pyrotechniky vyvolat paniku, protože by lidé nevěděli, co je to za výbuchy.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Novoroční ohňostroj v Berlíně

Článek

"Mnoho lidí v Německu má obavy kvůli latentní teroristické hrozbě a mimořádně hlasité silvestrovské petardy by je mohly vyděsit. Lidé totiž nebudou vědět, co je to za děsivé výbuchy," řekl Ströbele.

Podle něj by měl být zakázán prodej dělbuchů a města by měla zvážit omezení silvestrovských ohňostrojů, případně vymezit jasně určené zóny pro odpalování veškeré pyrotechniky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Omezení ohňostrojů žádá i braniborský svaz měst a obcí, a to zejména s ohledem na tisíce uprchlíků, kteří nyní žijí v německých městech. Podle předsedy svazu Karla-Ludwiga Böttchera mohou hlasité exploze běžencům znovu připomenout trauma, kterým prošli během války ve své vlasti, a mohou zhoršit jejich duševní zdraví.

Žádné omezení se nechystá

V Berlíně se však žádné omezení oslav neplánuje a tradiční ohňostroj u Braniborské brány se uskuteční, ujistil primátor německé metropole Michael Müller.

"Neplánujeme slavit Silvestra jinak než obvykle," odmítl však požadavek na omezení pyrotechniky berlínský primátor. "Já sám sice petardy rád nemám a neodpaluji je, nemyslím si ale, že bychom to měli omezovat a brát radost lidem, které to baví. Pro mnoho lidí to prostě k oslavě Silvestra patří," řekl Müller v rozhovoru se zahraničními novináři.

Obavy nemá ani o běžence, jichž je v Berlíně na 70 000. "Uprchlíkům bych dokonce doporučil, aby vyšli do ulic a připojili se k oslavám. Je to vhodná příležitost, abychom slavili spolu a v míru," řekl s tím, že by silvestrovská zkušenost mohla pomoci i k integraci uprchlíků do německé společnosti.

Anketa

Pouštíte na Silvestra rachejtle?
ano
37,9 %
jen někdy
8,5 %
ne
53,6 %
Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám