Hlavní obsah

Česko je pro prodloužení sankcí EU vůči Rusku

Novinky, zpe

Česká republika je pro prodloužení sankcí Evropské unie vůči Rusku o půl roku. Šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl ve čtvrtek na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Sankce vůči Rusku by se měly během čtvrtka a pátka řešit na zasedání Evropské rady v Bruselu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Minské dohody zatím naplněny nebyly. ČR nebude podporovat zvyšování sankcí vůči Rusku, ale pokládáme za užitečné, aby byly o šest měsíců prodlouženy,“ řekl poslancům Sobotka.

„Ukrajina měla zpátky získat kontrolu nad svou východní hranicí. Ale boje dále probíhají a jsou zprávy o přítomnosti ruských zbraní a ruském vyzbrojování separatistů,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Prouza Novinkám řekl, že o sankcích vůči Rusku bude chtít mluvit italský premiér Matteo Renzi. Právě Itálie minulý týden použila veto, když chtěla EU sankce v tichosti prodloužit. [celá zpráva]

Německá „dvojakost”

Renzi bude chtít podle Prouzy mluvit o „německé dvojakosti“, tedy proč Německo prosazuje sankce vůči Rusku, ale německé firmy zároveň jednají s ruským Gazpromem o rozšíření plynovodu Nord Stream.

S prodloužením sankcí počítají všechny vlády osmadvacítky, v pátek odpoledne by ho měli potvrdit velvyslanci. „Potom to už jenom začátkem ledna formálně schválí nějaké zasedání Rady,“ dodal Prouza.

Evropská rada bude během následujících dvou dnů řešit také migrační krizi nebo boj proti terorismu. Česko bude jako nadále prosazovat ochranu vnější hranice Schengenu nebo funkčnost takzvaných hotspotů.

Reklama

Výběr článků

Načítám