Hlavní obsah

V Calais opět zasahovali proti migrantům

– Calais

V přístavu Calais na severozápadě Francie se v noci na středu opět střetli policisté s migranty, kteří se pokoušejí dostat do Británie. Policisté nasadili proti běžencům, kteří se pokoušeli dostat na nákladní automobily a házeli po mužích zákona kamení, slzný plyn.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzská policie s migranty na silnici u uprchlického tábora Jungle u města Calais

Článek

„Od půlnoci asi do pěti ráno se několik organizovaných skupin o deseti až 50 migrantech opakovaně pokusilo různými předměty blokovat dopravu k přístavnímu seřadišti aut s cílem dostat se do kamiónů,” sdělila podle webu týdeníku Le Point místní prefektura. Podle ní migranti několikrát házeli kameny, na což policisté odpověděli slzným plynem.

Deset policistů utrpělo lehká zranění. Přistěhovalci také poničili dvě policejní auta a deset nákladních vozů.

Část silnice musela být přes noc uzavřena a ráno bylo vydáno nařízení, že silnice je uzavřena pro pěší. „Situace, kterou migranti v přístavu v calaiském přístavu vytvářejí, je vážné riziko pro bezpečnost dopravy, pro chodce i pro vozidla používající tuto cestu,” uvedly úřady.

Inspektorka kritizuje podmínky pro imigranty

Poblíž silnice je tábor zvaný Nová džungle, kde žije na 4500 migrantů v složitých podmínkách. Podle vězeňské inspektorky Adeline Hazanové jsou porušována lidská práva migrantů. Zmínila především násilné rozdělování rodin a nechutný stav detenčních center pro migranty. V jenom případě bylo 13 migrantů v místnosti o ploše 11 metrů čtverečních. Zadržení také nemají adekvátní přístup na záchod a přikrývky na spaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám