Hlavní obsah

Policie útočníky z Paříže vyslýchala už na začátku roku

Brusel

Bratry Brahima a Salaha Abdeslamovy, z nichž jeden vezl teroristy do Paříže a druhý přímo útočil, v letošním roce belgická policie vyslýchala. Pak je ale propustila, protože to nevypadalo, že by představovali hrozbu. Britskému deníku The Guardian to řekl mluvčí federální prokuratury Eric Van der Sypt.

Foto: ČTK/AP

Hledaný Salah Abdeslam

Článek

Brahim byl na výslechu v únoru poté, co ho zastavila policie v Turecku kvůli podezření, že směřuje do řad extremistů bojujících v Sýrii. Turci ho proto vrátili zpět do Belgie.

„Popíral, že chtěl do Sýrie. Říkal, že jenom jel do Turecka na dovolenou,“ řekl Van der Sypt. „Neexistovaly žádné náznaky, že by se podílel na teroristických aktivitách. Byl to jen mladý radikál, nebyl důvod ho zadržovat,“ dodal mluvčí.

Brahim byl jedním z těch, kdo se v pátek odpálili v Paříži. [celá zpráva]

Také Salaha, který teroristy do metropole vezl a doteď vyšetřovatelům uniká, Belgičané vyslýchali, i když v Turecku nebyl. Ani jeho neshledali nebezpečným.

„Nemůžeme sledovat každého,“ poznamenal Van der Sypt. „Máme více než 130 lidí, o nichž víme, že se vrátili ze Sýrie, a sotva je zvládáme,“ doplnil. Ani navýšení prostředků a policistů ale podle něj do budoucna nezaručí, že se podobné případy a útoky nebudou opakovat.

„Je to předně společenský problém, to je to hlavní. Soudní reakce je až poslední odpovědí, důležitější je prevence před radikalizací lidí,“ řekl mluvčí.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Mohammad Abdeslam (vlevo), bratr dvou útočníků z Paříže Salaha a Brahima, zapaluje na balkóně svého domu v Molenbeeku svíčku.

Bratr zapálil svíčku

V bruselské čtvrti Molenbeek, odkud atentátníci pocházeli, se ve středu sešli lidé, aby vyjádřili soustrast s oběťmi. Svíčku na svém balkónu zapálil i Mohammed Abdeslam, jehož policie po útocích vyslechla, ale pak propustila.

Mohammed v úterý vyzval prchajícího Salaha, aby se policii vzdal.

Reklama

Související témata:

Související články

Po útocích uniká ještě jeden terorista

Na útocích v Paříži, při nichž zemřelo 129 lidí, se přímo podílel ještě jeden člověk, který stále uniká. Podle agentury AP to v úterý prohlásili nejmenovaní...

Výběr článků

Načítám