Hlavní obsah

Teroristé nechali v opuštěném autě kalašnikovy i munici

Paříž

Při pátečních teroristických útocích v Paříži atentátníci použili dvě černá auta značky Volkswagen Polo a Seat Leon. Ve druhém vyšetřovatelé našli tři útočné pušky Kalašnikov, pět plných zásobníků a jedenáct prázdných. Uvedl to francouzský list Libération s odkazem na zdroj blízký vyšetřování. Belgická policie už v souvislosti s atentáty zadržela sedm lidí.

Foto: ČTK/AP

Seat objevený policií na pařížském předměstí Montreuil

Článek

Obě auta už vyšetřovatelé našli a vědí také, že byla vypůjčena v Belgii. Znají také totožnost lidí, kteří si vozy pronajali, nebo k tomu byly použité jejich doklady.

Seat Leon policisté hledali šestatřicet hodin. Teroristé vůz odstavili na pařížském předměstí Montreuil. Vše nasvědčuje tomu, že nejspíš přesedli do jiného auta a pokračovali v útěku; možná do Belgie. V tomto autě se našly kalašnikovy a zásobníky do nich. Seat byl použitý při jednom z útoků, uvedl podle Libération zdroj z francouzské justice.

Mohli v něm jet tři muži, které v sobotu při namátkové kontrole prověřovala u hranice belgická policie, informovalo rádio Europe 1. V té době ale ještě nebyli hledaní. Teprve později je vyšetřovatelé začali podezřívat z možného spojení s atentáty. Bruselská policie teď po nich marně pátrá.

Jeden ze zadržených na bruselském předměstí Molenbeek

VW Polo bylo objeveno nedaleko koncertní síně Bataclan. Muž, který si auto v Belgii půjčil, je stále na útěku.

Policii byl znám, protože se snažil vycestovat do Sýrie a v minulosti měl také problémy se zákonem kvůli nelegálnímu držení zbraní a drog. Není nicméně jasné, jestli tento muž v pátek v Paříži vraždil. Policisté ale zadrželi jeho bratra.

Ve volkswagenu se nenašly žádné zbraně.

Zatýkání v Belgii

Belgická policie zároveň v souvislosti s pařížským terorem zatýkala na bruselském předměstí Sint-Jans-Molenbeek. V poutech tam skončilo celkem sedm lidí. Starostka Françoise Schepmansová následně v rozhovoru pro rádio RTBF prohlásila, že mohlo jít o členy rozsáhlé teroristické sítě.

Útoky začal vyšetřovat společný francouzsko-belgický tým a francouzští vyšetřovatelé už přijeli do Bruselu. Jeden z útočníků žil v bruselské čtvrti Molenbeek považované za centrum náboženských extremistů, kteří se připojují k radikálům v Sýrii.

Mezi sedmi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno bylo celkem 14 lidí, z toho sedm ve Francii.

Kalašnikovy a trhaviny v Německu

Zatčení člověka podezřelého z terorismu hlásí také Němci. V policejní cele skončil Černohorec, u něhož v autě také našli kalašnikovy a výbušniny. [celá zpráva]

Muž ale nařčení z terorismu odmítá a tvrdí, že k němu do auta se zbraněmi nastoupil cizí člověk a chtěl odvézt. Víc říci odmítá.

Chtěli jsme ho vyslechnout, ale nemluví s námi. Alespoň ne na tohle téma.
mluvčí bavorské policie

„Chtěli jsme ho vyslechnout, ale nemluví s námi. Alespoň ne na tohle téma,“ řekl listu Libération mluvčí bavorské policie.

Ve voze jedenapadesátiletého Černohorce se našlo osm kalašnikovů, tři pistole a 200 gramů trhaviny. Spolu s tím vyšetřovatelé v autě našli papír s francouzskou adresou. Podle dřívějších zpráv německých médií mířil do Paříže.

Oficiální počet obětí zůstává 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé.

Reklama

Související články

Přehledně: Co víme o teroru v Paříži

Evropané doma nejsou v bezpečí. Teroristům se přes veškerá protiteroristická opatření podařilo spáchat ve Francii sérii útoků, při nichž zemřelo 129 lidí...

Výběr článků

Načítám