Hlavní obsah

Paříž má svého hrdinu. Pohotový muslim zachránil před teroristy dvě ženy

Novinky, mif
Aktualizováno

Francie stále truchlí za oběti pátečních teroristických útoků. Zároveň ale oslavuje hrdiny, kteří byli osudnou noc nápomocní. Kromě hasičů, záchranářů a policistů je to například také muslimský barman Safer, který zachránil život dvěma ženám. Upozornil na to server BBC.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Květina se vzkazem "Ve jménu čeho?" v díře po kulce v okně restaurace v pařížské ulici Rue de Charonne

Článek

Pátek byl pro Safera jako jakýkoliv jiný pracovní den. Stál za kasou v baru Casa Nostra, kde zadával objednávky. Právě tento bar byl ale jedním z šesti míst, kde v noci z pátku na sobotu zaútočil Islámský stát. Pohodový večer tak rázem nabral dramatický spád.

„Byl jsem zrovna u přepážky, když jsme uslyšeli výbuchy. Opravdu hlasité rány, všichni začali křičet a pršely na nás střepy skla z rozbité výlohy,“ popsal útok teroristů Safer.

Barman Safer

Po ulici v té době už běhali teroristi a pálili kalašnikovy do všeho, co se pohnulo. Přestože většina lidí jen zkoprněla a ležela nehnutě na zemi, on se rozhodl jednat.

Všiml si totiž před barem dvou postřelených žen. „Ležely na terase. Jednu postřelili do zápěstí, druhou do ramene. Obě silně krvácely,“ prohlásil Safer.

„Když teroristé nabíjeli, zatáhl jsem je obě dovnitř a schoval se s nimi do sklepa, kde jsem se snažil zastavit krvácení,“ vzpomínal na osudný večer barman. To se nakonec skutečně podařilo, nebýt Saferova zásahu, obě ženy by nejspíše vykrvácely a zemřely na místě.

Co se vlastně stalo, mu došlo až pár desítek minut poté, co utichla střelba a oni se odvážili vylézt ze sklepa ven. „Na ulici jsme viděli mrtvá těla, tolik lidí bylo navíc zraněno,“ podotkl barman.

Má strach z odplaty

Dodal zároveň, že má strach. Bojí se, že lidé budou házet po pařížském masakru všechny muslimy do jednoho pytle a budou se chtít mstít. „Cítím tolik hněvu, nejsme jako oni,“ uzavřel Safer.

Oficiální počet obětí zůstává 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé. Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také přes 350 lidí zranění, z toho desítky jsou v kritickém stavu.

Policisté zastřelili jednoho z osmi teroristů. Zbylých sedm se odpálilo při sebevražedných útocích. Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám