Hlavní obsah

Britové předloží Bruselu podmínky pro své setrvání v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Britský premiér David Cameron v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi v úterý předá své požadavky reforem Evropské unie, které budou podmínkou pro setrvání Británie v Unii. Dopis má připravit cestu k podrobným diskusím s členskými státy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

O požadavcích Británie bude v úterý zároveň v Bruselu jednat britský ministr financí George Osborne s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Londýn se nechce podílet na dalším prohlubování integrace EU a požaduje volnější a konkurenceschopnější Unii. Ta by ale měla poskytnout větší ochranu zemím, jež stejně jako Británie nepoužívají euro. Spojené království bude také údajně žádat omezování sociálních dávek pro zahraniční pracovníky.

Jak britský premiér slíbil voličům, země, jejíž vztah k EU byl vždy nejednoznačný, uspořádá referendum o setrvání v tomto bloku na konci roku 2017.

Sám Cameron čelí tlakům na opuštění Unie i v rámci své Konzervativní strany. Zastává ale názor, že Británie by měla v reformované EU zůstat.

Šéf diplomacie v Praze

Londýn se současně snaží nalézt podporu pro své plány. V pátek bude britský ministr zahraničí Paul Hammond jednat v Praze se svými protějšky z třináctky zemí o migraci a o rozšiřování Evropské unie.

Zasedání se zúčastní šéfové diplomacií visegrádské čtyřky (V4), které dlouhodobě odmítají plán Evropské komise na povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, a ministři zemí západního Balkánu, Slovinska, Chorvatska i místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans. Ten již ve čtvrtek v Praze zahájí dvoudenní Prague European Summit, který bude probírat další směřování Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám