Hlavní obsah

Slovensko postihlo další zemětřesení

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Okolí Rajecké doliny na severozápadě Slovenska postihlo ve čtvrtek těsně před půlnocí zemětřesení. Podle odborníků dosáhlo síly 2,5 stupně Richterovy škály. Otřesy zaznamenaly seizmické stanice na celém Slovensku i v Ostravě.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Slovensko, zemětřesení

Článek

Epicentrum zemětřesení se nacházelo pět kilometrů od Rajce u obce Rajecká Lesná ve Strážovských vrších. V pátek o tom informovala slovenská média.

„Byl jsem ještě v práci a cítil jsem, že se třesou okna a celá budova. Bylo to cítit čtyři až pět vteřin,“ uvedl advokát z Rajce Bohuslav Gelatka.

Tento týden to bylo už druhé zemětřesení zaznamenané na území Slovenska. V úterý zasáhly střed země otřesy o síle 3,2 stupně Richterovy škály. Obyvatelé hlásili otřesy především z okolí měst Brezno, Banská Bystrica a Podbrezová. Epicentrum otřesů bylo poblíž Brezna. Na budovách se podle očitých svědků třásla okna, v bytech se třásl nábytek a cinkaly sklenice.

Nejsilnější zemětřesení na území dnešního Slovenska bylo zaznamenáno v roce 1763 v okolí Komárna. Ve dvacátém století bylo nejsilnější zemětřesení v okolí Trnavy v roce 1906, kdy otřesy dosáhly sílu 5,7 stupně. V roce 2014 zaznamenali zemětřesení o síle 4,1 a 3,3 stupně.

Reklama

Související témata:

Související články

Střední Slovensko zasáhlo zemětřesení

Střední Slovensko v úterý odpoledne zasáhlo zemětřesení o síle 3,2 stupně Richterovy škály. Obyvatelé hlásili otřesy především z okolí měst Brezno, Banská...

Výběr článků

Načítám