Hlavní obsah

Kdy umrzne první dítě? ptají se v Německu. Migranti na hranicích spí na mokré louce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastávající zima ohrožuje migranty, kteří čekají na hranicích Rakouska a Německa. Ohroženy lezavým chladem v teplotách jen těsně nad bodem mrazu jsou zejména děti, varuje agentura DPA.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Migranti na německo-rakouské hranici u Wegscheidu

Článek

„Je jen otázkou času, kdy tu umrzne první dítě,“ říká Lothar Venus z pasovského okresního úřadu, když popisuje situaci na rakousko-německé hranici u bavorského Wegscheidu, kde čekalo na mokré louce v noci 2500 lidí včetně dětí. Teplota se v nadmořské výšce 700 metrů pohybuje kolem dvou stupňů, těsně nad zemí je ještě nižší. Potůček zurčící nedaleko s sebou přináší lezavý chlad a vlhkost.

Venus předpokládá, že mnoho čekajících bude muset venku v zimě strávit celou noc. Na německé straně je totiž k dispozici málo autobusů, které by běžence rozvezly do ubytoven v Bavorsku. Večer by jich mělo dorazit deset z Mnichova. Ty ale poberou jen 600 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Co svede při těchto počtech deset autobusů, potřebovali bychom jich tu čtyřicet, abychom ty lidi dostali rychle do tepla,“ nadává Venus. Existuje podle něj nebezpečí, že se uprchlíci zkrátka rozhodnou, že budou do Německa pokračovat na vlastní pěst. Museli by přitom projít pěšky tři kilometry po neosvětlené rychlostní silnici, což je za tmy životu nebezpečné. Před dvěma dny se takto na cestu přes varování německé spolkové policie vydalo 1000 uprchlíků.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Migranti se ohřívají u ohně u Pasova.

Podnikatel uvolnil halu

Němečtí úředníci mají v noci za úkol opakování tohoto scénáře zabránit. Pomohl jim podnikatel z Wegscheidu, který se rozhodl vyklidit jednu ze svých hal a dát ji k dispozici jako provizorní ubytovnu. Jeden z autobusů tak jezdí sem a tam a zanedlouho z louky do haly přiveze asi 300 běženců.

Čekajících uprchlíků neubývá ani na hranici mezi bavorským Pasovem a rakouským Achleitenem. Během středy sem rakouské úřady přivezly ve čtyřiceti autobusech zhruba 2500 lidí. Červený kříž jim dá čaj, zeleninovou polévku, suchary a ovoce. Deky, které dobrovolníci nabízejí, ale přijme jen málo migrantů. Mají totiž strach, že přijdou o drahocenný čas, když vystoupí z fronty a budou se pak muset zařadit zase na konec. O několik hodin později toho ale litují. Posedávají či polehávají na chladném asfaltu a mrznou. Někteří z nich se ohřívají u ohně.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Diti migrantů na rakousko-německé hranici v Achleitenu

Otázkou podle DPA zůstává, proč Rakušané masy uprchlíků dopravují na německou hranici až v odpoledních či večerních hodinách. „Do poledne tu nemáme problém. Ale vpodvečer to pak jde ráz na ráz. Přitom jsou rakouští kolegové stejně přetíženi jako my,“ říká mluvčí spolkové policejní inspekce z bavorského Freyungu Thomas Schweikl.

Německo si už Vídni stěžovalo, že rakouští policisté předem neinformují, kdy transporty s migranty dorazí na hranice a že je posílají bez dohody.

Děti umírají i ve vlnách

Dalších 22 migrantů přišlo v noci na pátek o život, když se potopily dvě lodě, kterými se chtěli dostat přes Egejské moře z Turecka do Řecka. Mezi mrtvými je 12 dětí. Zachránit se podařilo 144 lidí, napsala agentura AP s odvoláním na řecké úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na slovinsko-rakouských hranicích zavládl chaosVideo: Reuters

Tragičtější ze dvou nehod se odehrála u ostrova Kalymnos, kde dřevěná loď plující z Turecka začala ve čtvrtek před půlnocí nabírat vodu a nakonec se potopila. Pasažérům pomáhaly čtyři hlídkové čluny pobřežní stráže, tři rybářské lodě a vrtulník. Ministerstvo námořnictva upřesnilo, že se utopilo 19 lidí, mezi mrtvými je deset dětí včetně dvou nemluvňat. 138 osob se podařilo zachránit.

U ostrova Rhodos přišla o život žena a dvě děti. Šest lidí se podařilo zachránit, další tři se pohřešují.

Za poslední tři dny se v Egejském moři utopilo skoro padesát migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám