Hlavní obsah

Když nebude zbytí, postavíme hraniční bariéru, ohlásil Fico

Právo, Ivan Vilček (Rusovce)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko postaví na zelené hranici hraniční bariéru, selže-li ochrana vnější hranice schengenského prostoru. Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico, který ve čtvrtek přihlížel ukázce ochrany slovensko-maďarské hranice příslušníky slovenské policie a armády nedaleko bratislavské čtvrtě Rusovce. Společná evropská politika podle něj za současné migrační krize selhává.

Cvičení slovenské armády a policie u maďarské hraniceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Pokud selžou jiné způsoby ochrany slovenské hranice, tak může dojít i na fyzické zábrany. Migrační krizi lze zvládnout jen tehdy, když budeme důsledně chránit schengenskou hranici, nedovolíme nelegální migraci a budeme důsledně oddělovat ekonomické migranty od těch, kteří potřebují pomoc,“ uvedl Fico.

Případné zábrany by neměly zamezit vstupu běženců na Slovensko, ale měly by je nasměrovat na vybraná místa s cílem podrobit migranty kontrole.

Podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka by se nejednalo o hraniční plot. „Nemluvíme o plotu, ale o jistých naváděcích bariérách, které budou schopné odklonit migranty od nejrizikovějších míst. Bariéra znemožní volný přechod přes zelenou hranici,“ uvedl.

Hraniční plot a bariéru postavilo Maďarsko a výstavbu bariéry oznámilo ve středu také Rakousko. Slovinsko nevylučuje podobné opatření. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenské bezpečnostní složky nacvičují ochranu hranice.

Předseda vlády Fico doplnil, že „migrační krize je Sodoma Gomora“ a „evropská politika absolutně selhala“. Fico upozornil, že po selhání evropské politiky začínají jednotlivé členské státy Evropské unie přijímat opatření na vlastní úrovni nebo na úrovni regionálních sdružení. Ocenil ale společný postup visegrádské čtyřky (V4) „V rámci V4 jsme prokázali velkou míru spolupráce,“ řekl Fico.

Vojáci cvičili společně s policisty

Policisté a vojáci vytvořili během čtvrtečního cvičení v Rusovcích společné hlídky, které v ukázce zasahovaly proti skupině nelegálních migrantů. Zkontrolovali skupinu figurantů, kteří představovali běžence. Zasáhli proti dvěma z nich, ti se pokoušeli uniknout. Na místě zasahoval i vrtulník.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Cvičení bezpečnostních a záchranných složek u slovensko-maďarské hranice

Slovenský premiér zdůraznil, že cílem společného cvičení policistů, vojáků a hasičů je zajistit spolehlivé monitorování 655 kilometrů dlouhé slovensko-maďarské hranice. „Jsme připraveni postavit 126 monitorovacích stanovišť, z nichž se dá kontrolovat celá hranice mezi Slovenskem a Maďarskem. V případě nelegálních migrantů jsou tyto síly připraveny okamžitě zasáhnout,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám