Hlavní obsah

V Schengenu rostou další ploty. Po Rakousku mluví o bariéře i Slovinsko

Lublaň

Na zelených hranicích mezi evropskými zeměmi rostou ploty. Po Maďarsku jejich výstavbu v sobotu ohlásilo Rakousko. Slovinský premiér Miro Cerar chvíli poté varoval, že hraniční bariéra by mohla vyrůst i na hranicích Slovinska s Chorvatskem, jestliže selže plán EU na omezení přílivu migrantů přes Balkán, dohodnutý minulou neděli. Právě Slovinskem v posledních týdnech prochází většina běženců směřujících do Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na rakousko-slovinské hraniciVideo: Reuters

 
Článek

„Pozorně sledujeme, zda jsou závazky z neděle dodržovány. Pokud dospějeme k závěru, že tomu tak není, Slovinsko posílí opatření na hranicích,” uvedl podle agentury AP předseda slovinské vlády Cerar, „bude-li to nutné, je Slovinsko připraveno okamžitě vztyčit na hranici s Chorvatskem plot.”

Už před nedělní krizovou schůzkou šéfů států a vlád na balkánské cestě uvedl Cerar, že zvažuje všechny možnosti včetně stavby plotu: „Jestliže tyto velké vlny migrantů budou dál přicházet do Slovinska, bude to nemožné dál zvládat. Je to neúnosné, nemůžeme to přijmout, je to příliš mnoho.“

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Slovinští policisté a vojáci doprovázejí migranty na cestě od nádraží do registračního střediska v Sentilju.

Stavba 670 kilometrů dlouhého plotu u chorvatských hranic by vyšla Slovinsko na 80 miliónů eur (2,1 miliardy korun), uvedl server Express.

Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko již více než 86 000 migrantů. Lublaň kritizuje Záhřeb, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dokáže zvládat.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Skupina migrantů čeká na registraci před příchodem do rakouské vesnice Spielfeld.

Protože Slovinsko nemá kapacity na takovou vlnu migrantů, co nejrychleji je přeposílá do sousedního Rakouska, odkud se valí do Německa. Bavorsko už nápor přestává zvládat a poradce CDU už vyzval k nasazení armády. [celá zpráva]

Rakouské kroky pod tlakem migrantů

Berlín se také pustil do Vídně, že migranty jen přeposílá a s německými úřady nespolupracuje. Tvrdá slova volil německý ministr vnitra Thomas de Maiziére v den, když Rakousko avizovalo, že plánuje uzavřít zelenou hranici se Slovinskem. [celá zpráva]

„Jde o to, abychom zajistili spořádaný vstup běženců do naší země, ne o uzavření hranic,” vysvětlila ministryně Johanna Miklová-Leitnerová v rakouské televizi Ö1. „V posledních týdnech jsou skupiny migrantů stále netrpělivější, agresivnější a emotivnější,” upozornila. [celá zpráva]

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Slovinští policisté a vojáci pomáhají migrantovi.

„Je nutné přijmout tvrdá, trvalá opatření, jež předejdou ušlapání uprchlíků, kteří zpravidla čekají hodiny v chladném počasí na přechod hranice mezi oběma zeměmi,” prohlásila Miklová-Leitnerová. Později ministryně doplnila, že projekt by měl být konkretizován „během fáze plánování v rozsahu deseti dnů”.

Podle rakouských médií by mělo patrně jít o bariéru, která by se v délce několika kilometrů táhla na obě strany od hlavního hraničního přechodu mezi Rakouskem a Slovinskem.

Mluvčí německé vlády na oznámení Rakouska a Slovinska o výstavbě plotu reagoval prohlášením, že budování „bariér a zdí” migrační krizi nevyřeší.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Skupina imigrantů na rakousko-slovinské hranici na cestě do Spielfeldu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám