Hlavní obsah

Turecký premiér před volbami slibuje nezadaným partnery i peníze na svatbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký ministerský předseda Ahmet Davutoglu v rámci předvolební kampaně nabídl recept pro všechny osamělé, marně se shánějící po vhodném partnerovi pro manželství. S důvěrou se prý mají obracet s žádostí o radu na vládní islámsko-konzervativní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), napsala agentura AFP.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

"Máte práci, mzdu, co jíst, a co zbývá? Partner," řekl v těchto dnech Davutoglu před davem stoupenců ve městě Sanliurfa na jihu země.

"Když chcete svatbu, půjdete nejdříve za svými rodiči. Dá-li bůh, najdou vám ideálního člověka. Pokud se to nestane, obraťte se na nás," prohlásil. "My chceme, aby se počet obyvatel v naší zemi zvyšoval," dodal.

AKP, která je nepřetržitě u moci od roku 2002, obhajuje konzervativní pohled na rodinu a je pravidelně obviňována svými kritiky, že chce islamizovat tureckou společnost.

Rovnost žen je proti přírodě

Prezident Recep Tayyip Erdogan během svých projevů pravidelně povzbuzuje ženy, aby měly "alespoň tři děti". Erdogan už také vyvolal nedávno pozdvižení prohlášením, že rovnost mezi muži a ženami je "proti přírodě" a že islám má "místo pro ženy vybráno: mateřství".

Během svého projevu v Sanliurfě Davutoglu slíbil vládní finanční podporu, která by pomáhala mladým lidem vstupovat do manželství. Každé ženě nebo každému muži, který si zřídí bankovní účet, slíbil 20procentní státní přídavek k sumě, kterou jí nebo jemu na svatbu poskytnou rodiče.

Jak byste nás mohli nemít rádi

"Jak byste nemohli mít rádi takovouto vládu?" prohlásil premiér za souhlasného pokřiku svých posluchačů.

Předčasné parlamentní volby se v Turecku konají 1. listopadu a předpokládá se, že je AKP opět vyhraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám