Hlavní obsah

Británie proti extremismu: děti budou moci připravit o pasy jejich vlastní rodiče

Londýn
Aktualizováno

Britští rodiče, kteří mají obavy, že jejich dospívající děti by pod vlivem radikálů mohly odcestovat do Sýrie nebo Iráku, budou moci požádat o odebrání jejich cestovních pasů. Počítá s tím nová vládní strategie proti extremismu, kterou v pondělí představí britský premiér David Cameron.

Do Sýrie a Iráku odjelo z Británie od začátku syrského konfliktu přes 700 lidí. Na snímku bojovník IS v iráckém městě Džurf as-Sachar.

Článek

Smyslem tohoto opatření je narušit proud mladých Britů, kteří se nechávají zlákat ideologií radikálního hnutí Islámský stát, aby se přidali k této skupině, která ovládá značná území na Blízkém východě.

„Nová vládní 'Strategie proti extremismu' je jasným signálem změny, kterou jsme učinili, abychom se postavili této jedovaté ideologii s odhodláním, rozhodností a s cílem vybudovat větší Británii,” prohlásí britský ministerský předseda podle výňatků z proslovu, které v pondělí citovala agentura Reuters.

„Klíčovou částí tohoto nového přístupu je postoupit dál v ochraně dětí a ohrožených lidí před rizikem radikalizace tím, že posílíme roli rodičů a veřejných institucí... s veškerou praktickou podporou, kterou potřebují,” uvede premiér. Porážka muslimských radikálů je podle něj „bojem naší generace”.

„Je to jeden z největších společenských problémů, který potřebujeme překonat,” řekne premiér.

Rozšíření rodičovských pravomocí

Nově budou moci úřady na žádost rodičů odebrat pasy nejen dětem mladším šestnácti let, ale i šestnáctiletým a sedmnáctiletým. U dětí do šestnácti let je to možné od června, kdy běží program ve zkušebním provozu, uvedlo sídlo premiéra.

Ministryně vnitra Theresa Mayová řekla BBC, že možnosti zatím využilo jen malé množství rodičů. Varovala přitom, že v některých případech jsou to právě rodiče, kteří se rozhodnou vyslat své děti, aby se připojily k teroristickým skupinám.

Kdokoli, kdo bude odsouzen za trestnou činnost spojenou s terorismem nebo extremismem, nebude smět pracovat s dětmi a se zranitelnými skupinami obyvatel, uvede prý také premiér.

Cameron již v neděli zveřejnil plán investovat pět miliónů liber (184 miliónů Kč) na podporu umírněných muslimských skupin a charit, které budou bránit šíření propagandy extremistických skupin typu IS na internetu i ve společnosti. Stínový ministr vnitra Andy Burnham sice Cameronovo úsilí bojovat s terorismem podporuje, ale právě tento krok kritizuje, protože podle něj celá muslimská komunita tiše extremismus akceptuje.

Další peníze hodlá vláda dát do tohoto projektu v příštích letech. Cílem je vybudovat celonárodní síť organizací, které by bojovaly proti všem formám extremistické ideologie.

Vlna radikalismu

List The Wall Street Journal napsal, že od zahájení konfliktu v Sýrii odcestovalo z Británie do Sýrie a Iráku více než 700 Britů.

Podle posledních údajů policie bylo za tři roky zadrženo v souvislosti s terorismem 339 lidí, přičemž 157 zatčení souviselo se Sýrií a 56 zadržených bylo mladších dvaceti let, uvedla  agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám