Hlavní obsah

Z těla pilota malajsijského boeingu odstranili střepiny, aby se zatajil sestřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Úterní zpráva nizozemských vyšetřovatelů o sestřelu malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou potvrdila informace bývalého ukrajinského člena komise, že v tělech obětí byly střepiny z rakety. Ukázala také, že z těla pilota se je někdo pokusil odstranit, což naznačuje snahu zatajit příčinu pádu boeingu s 298 lidmi na palubě, napsal ve středu list The Guardian.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého boeingu

Článek

Součástí těchto zastíracích pokusů byla „zpackaná pitva kapitána letadla, při které byly z těla záměrně odstraněny kovové střepiny z rakety Buk”, napsal deník s odvoláním na nizozemské experty.

Zpráva uvádí, že se v těle druhého pilota našlo více než 120 cizích těles, „vesměs kovových střepin”, která způsobila „mnohočetné zlomeniny”. Když však experti identifikovali kapitánovo tělo, shledali, že už bylo podrobeno „vnějšímu a vnitřnímu zkoumání s odstraněním cizích předmětů”. Přesto v těle našli „stovky kovových předmětů”, jakož i zlomeniny kostí a další zranění.

Zpráva tak potvrzuje slova bývalého šéfa ukrajinských expertů v mezinárodním týmu vyšetřujícím katastrofu letu MH17 Vasyla Vovka, který na začátku října řekl nizozemskému serveru NOS: „V tělech obětí se našly střepiny (z rakety) stejně jako úlomky z letadla. Tyto části jsou podobné vzorkům (rakety) poskytnutým expertům pro srovnávací analýzu.” [celá zpráva]

Zpráva uvádí, že některé díly a náklad letadla, vyfotografované bezprostředně po neštěstí, zmizely. Zmizela také avionika z pilotní kabiny.

Dopravní letoun zasáhl Buk

Podle úterní oficiální zprávy raketa Buk explodovala metr od kabiny pilotů a výbuch obrovskou silou vrhl stovky střepin do letadla.

Mezi částmi hlavice rakety se našly dvě střepiny ve tvaru motýlka, což Nizozemci pokládají za příznačné pro zvláštní typ bojové hlavice Buku s nosnou raketou 9M38M1. Ruský výrobce Almaz-Antej to ale popřel a tvrdil, že použit byl starší typ rakety Buk 9M38, který už není v ruské armádě používán. [celá zpráva]

O místě odpalu zpráva nehovoří

Vyšetřovatelé se ale vyhnuli určení viníků, jen uvedli, že raketa byla odpálena z oblasti o rozloze 320 čtverečních kilometrů. Přesné umístění odpalovacího zařízení má zjistit další kriminalistické vyšetřování. Rusko okamžitě zdůraznilo, že ze zprávy vyšetřovatelů neplyne, že by byla raketa odpálena z území ovládaných separatisty. [celá zpráva]

Poradce hlavního konstruktéra systému Buk Michail Malyševskij řekl v Moskvě, že raketa byla odpálena ze Zarošenské oblasti, kterou ovládala vládní vojska.  Avšak šéf úřadu vyšetřujícího příčiny katastrofy Tjibbe Joustra později před novináři připustil, že raketa byla odpálena z území ovládaného separatisty, podporovanými Ruskem.

Ruský liberální deník Vedomosti ve středu napsal, že kdyby Rusko chtělo předložit důkazy své neviny, mělo by zveřejnit údaje protivzdušné obrany a z letounu Berjev A-50, který je obdobou amerického AWACS a jenž monitoroval dění ve vzduchu v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám