Hlavní obsah

Evropa musí příliv migrantů omezit, řekl německý ministr

– Berlín • Aktualizováno

Z Německa zaznívají nejednotné signály na adresu uprchlíků. Kancléřka Angela Merkelová v neděli řekla, že není možné omezovat jejich právo na azyl, její ministr financí Wolfgang Schäuble večer řekl, že Evropa musí příliv migrantů omezit. Podle agentury Frontex jich do Evropy od začátku roku přišlo 630 000.

Foto: Muhammed Muheisen, ČTK/AP

Syrští uprchlíci dorazili na řecký ostrov Lesbos

Článek

Schäuble v neděli prohlásil, že Evropa potřebuje omezit počet lidí přicházejících na tento kontinent jako uprchlíci. Německo, Evropská komise a další na tomto "evropském úkolu" podle něj pracují. "Evropa musí být připravena přijímat lidi... nemůžeme ale dělat to, co je nemožné," uvedl také.

O 630 tisících příchozích mluvil šéf agentury Frontex Fabrice Leggeri, která koordinuje ochranu vnějších hranic EU. Podle něj musí unie chránit především tyto vnější hranice a ne posílat stovky policistů na hranice vnitřní.

"Pokud bude každý stát řešit krizi izolovaně, aniž by se koordinoval se svými sousedy, nepřestanou tyto proudy přecházet z jedné země do druhé na úkor všech," varoval Leggeri podle AFP.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble

Policisté jsou na hranicích v Maďarsku se Slovenskem nebo Rakouskem.

O tom, že bude o azylu pro běžence rozhodovat v tranzitních zónách na hranicích, uvažuje i Německo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám