Hlavní obsah

Merkelová nehodlá omezovat právo běženců na azyl

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce omezovat právo běženců na azyl. Azylové řízení však podle ní musí být zrychleno a se všemi žadateli, včetně odmítnutých, musí být jednáno jako s lidskými bytostmi. Merkelová to uvedla v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kancléřka v rozhlase reagovala na některé názory z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), které volají po limitech na příchod migrantů. Například bavorský ministr financí Markus Söder nedávno vyzval k masivnímu omezení přistěhovalectví. Řekl také, že se brzy bude diskutovat i o samé podstatě práva na azyl.

Se Söderovými názory nesouhlasí nejen Merkelová, ale i bavorský zemský premiér a šéf CSU Horst Seehofer. Ten v sobotu kancléřku vyzval, aby vyslala k imigrantům jasný signál, že kapacity Německa pro jejich přijetí jsou již vyčerpané. [celá zpráva]

Kdo nezíská nárok na ochranu, bude muset odejít

Kancléřka v rozhovoru se stanicí Deutschlandfunk také řekla, že klíčové je nyní zrychlit azylové řízení a ti, kteří nárok na ochranu Německa mít nebudou, musí opět zemi opustit. Důležité podle ní ale je, aby se všemi, tedy i těmi odmítnutými, bylo jednáno jako s lidmi, dodala.

Merkelová rovněž hovořila na téma lepší ochrany vnějších hranic EU a řešení příčin migrační vlny přímo v krizové oblasti, na což se chce Evropská unie soustředit. Merkelová mluvila i o kvótách na rozdělení běženců v rámci unijních zemí. Podle ní není možné, aby tři či čtyři státy evropského bloku nesly celou zátěž migrační krize na svých bedrech.

Německo, které je jedním z hlavních cílů uprchlíků, letos očekává až 800 000 žádostí o azyl, někteří politici dokonce hovoří až o miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bavorsko kolabuje pod náporem běženců

Bavorsko je na hranici svých možností postarat se o běžence, prohlásil po úterním zasedání vlády premiér této spolkové země Horst Seehofer. Do spolkové země...

Výběr článků

Načítám