Hlavní obsah

O postavení plotu na hranicích už mluví i bavorský ministr

– Mnichov • Aktualizováno

Německo si musí lépe chránit své hranice, prohlásil v rozhovoru pro magazín Focus bavorský ministr financí Markus Söder a navrhl přísnou ostrahu hranic doplněnou o pohraniční ploty. Bavorský premiér Horst Seehofer, který se jinak také vymezuje vůči kancléřce Angele Merkelové kvůli její imigrační politice, ovšem Söderův návrh odmítl.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Přistěhovalci v Německu

Článek

„Jestliže nejsou ochráněny vnější hranice Evropské unie, musí německá vláda myslet na to, jak ochránit německou hranici,“ prohlásil Söder. Podle něj je třeba zvážit ostrahu po celé délce hranic včetně „zelených“ lesních oblastí. „Jestli to budou nakonec ploty, hlídky nebo další formy hraniční kontroly, to se ještě uvidí,“ doplnil.

Söder je přesvědčen, že masivní příliv migrantů do EU dříve nebo později Unii přiměje k debatě o ochranných bariérách na hranicích.

„Možná jsme mohli 86 miliard eur pro Řecko investovat lépe, do masivní ochrany hraničních oblastí,“ dodal Söder a upozornil, že Berlín nemá přehled o tom, kdo všechno do Německa přichází.

Nikdy, brání se Seehofer

Německou vládu v tomto ohledu kritizuje také bavorský premiér Seehofer. Söderův návrh začít stavět ploty ale odmítá. „Dokud budu v čele vlády, hraniční ploty v Bavorsku nebudou. V žádném případě nebudou na bavorské hranici, ale ani jinde v Evropě,“ prohlásil pro list Süddeutsche Zeitung.

Ploty na hranicích se Srbskem a Chorvatskem postavilo Maďarsko a schytalo za to kritiku také z Německa. Mezitím ale německý ministr vnitra Thomas de Maizière navrhl zákon zřizující tranzitní zóny na hranicích, kde by se rovnou vyřizovali žadatelé o azyl. Také tuto praxi už Maďarsko zavedlo.

Německo letos očekává příchod 800 000 migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám