Hlavní obsah

Bavorsko kolabuje pod náporem běženců

• Aktualizováno

Bavorsko je na hranici svých možností postarat se o běžence, prohlásil po úterním zasedání vlády premiér této spolkové země Horst Seehofer. Do spolkové země v září dorazilo 179 tisíc migrantů. Jen v pondělí jich bylo deset tisíc. Neutěšenou situaci podle Seehofera zkomplikuje příchod zimy.

Foto: Profimedia.cz

Rodina uprchlíků ze syrského Aleppa v bavorském Mnichově. Snímek ze září 2015

Článek

„Je to důkaz, že se tato záležitost zcela vymkla kontrole,” řekl Seehofer o počtech uprchlíků, kteří do Bavorska už přišli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vzhledem k nadcházejícímu chladnému období roku se situace ještě zdramatizuje,” varoval. Brzy podle něj nebude možné zajišťovat ubytování pro migranty ve stanech, ale bude třeba najít jim vhodnější bydlení.

„Obyvatelstvu nechybí dobrá vůle. Ani politici a stát nešetří na prostředcích, aby prosadili solidaritu a humánní přístup. Bohužel ale musíme zohlednit to, že jsme se dostali na hranici svých možností,” uvedl Seehofer.

Bavorsko proto podle něj chce přijmout další opatření, aby proud přicházejících uprchlíků omezilo.

Na případnou novou krizi s uprchlíky se připravuje Rakousko. Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v úterý upozornila, že by Vídeň mohla „použít síly“ a k hranici s Německem poslat vojáky. Rakousko s Německem svůj postup vzájemně koordinují, doplnila.

Foto: Profimedia.cz

Rodina uprchlíků ze syrského Aleppa v bavorském Mnichově. Snímek ze září 2015

V současné době provádí německá policie kontroly na hranicích s Českou republikou a Rakouskem. Omezit počty běženců se ale nedaří. Od zavedení kontrol dorazilo do země podle německého listu Bild 150 tisíc uprchlíků, to je přibližně deset tisíc denně.

Německá spolková vláda v úterý schválila zpřísnění azylového zákona, který má pomoci zvládnout příliv uprchlíků. Novelu ovšem musí ještě schválit Spolkový sněm a Spolková rada.

Předloha počítá s rychlejšími deportacemi. Ti, kteří vstoupí do Německa z ekonomických důvodů, budou okamžitě vráceni zpět. Proces vyhoštění se může pozastavit pouze na tři měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Pasově zřídili nové registrační centrum pro uprchlíkyVideo: Reuters

Albánie, Kosovo a Černá Hora jsou zařazené na seznam bezpečných států. Běženci z těchto zemí budou okamžitě vráceni zpět. Předloha počítá také s krácením finanční podpory uprchlíkům v některých záchytných zařízeních.

Žadatelé o azyl, u kterých je velká pravděpodobnost, že jej v Německu získají, musí absolvovat integrační kurzy. Po třech měsících by měli být zaměstnáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám