Hlavní obsah

Summit začal v napjaté atmosféře, Hollande se opřel do Slovenska

Brusel

Krizový summit EU k migraci začal ve středu v napjaté atmosféře, kterou způsobilo úterní nekonsensuální přijetí kvót na rozdělení 120 000 migrantů kvalifikovanou většinou proti vůli Maďarska, Česka, Slovenska a Rumunska. Výhrady k postoji těchto zemí dal najevo francouzský prezident Francoise Hollande.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande přichází na summit EU

Článek

Hollande se bez servítků pustil do čtveřice východoevropských zemí s jasnou narážkou na Slovensko, které se rozhodnutím nemíní řídit a chce ho napadnout u soudu: „Ti, kdož nesdílejí naše hodnoty, ti, kdož dokonce nerespektují tyto principy, se potřebují začít ptát sebe sama, jaké je jejich místo v Evropské unii.“

Po úterním rozkolu kvůli kvótám na uprchlíky ve středu premiéři zemí visegrádské skupiny vydali společné stanovisko před summitem EU k migraci.

Merkelová: Evropa to zvládne

Maďarský premiér Viktor Orbán před příjezdem do Bruselu dokonce obvinil Německo z „imperialismu morálky“ a řekl, že kancléřka Angela Merkelová se pokouší prosadit svou vizi otevřené EU v celém bloku. Po příjezdu ale odmítl, že bych chtěl obviňovat Německo z prohlubování migrační krize: „Ne. Musíme s Německem spolupracovat, Němci jsou v obtížné situaci. Rozumíme tomu.“

Dodal, že klíčovou otázkou je, zda může schengenská dohoda dál existovat.

Podle německé kancléřky Merkelové musí středeční summit EU k migraci vyslat správný signál: ”Bylo by zcela mylné, aby Evropa říkala, že to nezvládne. Zvládne, ale musí být více angažovaná ve světě,” řekla při příchodu.

Orbán také řekl, že země EU by měly nabídnout pomoc Řecku s ochranou hranic. Řecký premiér Alexis Tsipras zdůraznil význam solidarity.

Reklama

Výběr článků

Načítám