Hlavní obsah

Senátor jel na Krym na festival, udělali z něj „českou delegaci“

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S politickými špičkami Ruskem anektovaného Krymu jednala v minulých dnech „česká delegace“. Členem byl i senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz, dříve KSČM). Ten ale tvrdí, že na Krym jel za své peníze jako soukromá osoba kvůli folkloru.

Foto: Alexander Polegenko, ČTK/AP

Graffiti ruského prezidenta Vladimira Putina v kimonu na dětské nemocnici v Jaltě na krymském poloostrově

Článek

„První náměstek předsedy krymské rady ministrů Michail Šeremet uskutečnil v Simferopolu pracovní schůzku s delegací z ČR,“ oznámil oficiální portál krymské správy.

„Účastníci projednali otázky všestranné spolupráce mezi Krymem a Českem,“ stojí na stránkách. Ministerstvo zahraničí to ovšem popírá – schůzky se nezúčastnil nikdo, kdo by mohl hovořit jménem ČR.

A to říká i Doubrava. Právu sdělil, že na Krym jel na vlastní útraty jako soukromá osoba, což údajně při všech setkáních zdůrazňoval. „Organizovala to ruská menšina od nás, protože tam byl velký folklórní festival,“ sdělil senátor s tím, že se chtěl také seznámit se situací na poloostrově.

Foto: Právo

Senátor Jaroslav Doubrava

„Na každém setkání jsem jako první řekl, že tam nejsem jako senátor, ale jako soukromá osoba. Nikdy jsem k ničemu takovému souhlas nedával,“ odpověděl na otázku, zda jeho cesta nemohla posloužit krymské správě k jejím politickým cílům.

Ruská média využívají sporadické návštěvy evropských zákonodárců na Krymu k legitimizaci anexe ukrajinského poloostrova. Velký ohlas v médiích měla červencová cesta skupiny francouzských poslanců a senátorů.

Doubrava Právu i krymským médiím sdělil, že obyvatelé Krymu podle něj připojení k Rusku stále podporují. „Ti lidé říkají, že teď teprve začali žít, protože se jim zvedly platy a důchody, nadšení je tam na každém kroku,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám