Hlavní obsah

Obyvatelé maďarského Szegedu se bojí běženců, roste prodej zbraní

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V jihomaďarském Szegedu se za poslední dva měsíce o polovinu zvýšil prodej zbraní, především plynových pistolí. Serveru Délmagyar. hu to potvrdil majitel tamního obchodu s mysliveckými potřebami. Szeged leží na jedné z hlavních tras, kudy uprchlíci putují ze Srbska do Evropské unie.

Foto: MTI

Maďarsko staví kvůli běžencům na hranici se Srbskem plot.

Článek

Majitel obchodu Eduárd Hajtman říká, že kupující se netají tím, že si pistole pořizují v obavách z migrantů: „Zájem mají především obyvatelé obcí a samot u hranice se Srbskem. Lidé si kupují plynové pistole na vlastní ochranu.“

Plynová pistole tam vyjde na 15 až 60 tisíc forintů (1300 až 5000 Kč). V Maďarsku ji může legálně koupit každý občan starší 18 let. Na její nošení na ulici je však nutné mít povolení policie.

Uprchlíci obsadili budapešťský park

Deník Napi Gazdaság v této souvislosti konstatoval, že zvýšený zájem o zbraně znamená, že obyvatelé se přestali cítit bezpečně. Jižní hranice Maďarska totiž čelí obrovskému náporu běženců. Srbsko-maďarské hranice jich denně překročí 1200 až 1500. Od začátku roku již překročilo hranice Maďarska 100 tisíc uprchlíků.

Na budapešťském náměstí Jana Pavla II. nedaleko Východní stanice (Keleti pályaudvar) se v těchto dnech neustále zdržuje několik desítek až stovek uprchlíků. Místní obyvatelé a podnikatelé, kteří zde mají své provozovny, si stěžují na hluk a nepořádek. „Je tady neustálý křik, puch z výkalů, všude odpadky. Chodila jsem do parku se psem, ale teď už tam nejdu. Necítím se tam zrovna bezpečně,“ říká starší obyvatelka.

Vedení města po stížnostech rozestavělo na náměstí osm mobilních toalet. „To nebude stačit. Jsou dny, kdy jsou jich tu stovky,“ říká László, který má blízko bufet. Stěžuje si, že pomalu ztrácí klienty, „Spousta lidí teď tohle náměstí radši obchází.“

Lidé uprchlíkům i pomáhají

Najdou se však i jiní – uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí nosí vodu, jídlo a hygienické potřeby. „Jsou tady i děti, a pokud můžu, tak jim něco přinesu,“ uvedla Edith. Asi pětiletému chlapci podává lahev s minerálkou starší muž a říká mu, aby se napil. „Pracuju na veřejně prospěšných pracích a v těch vedrech teď fasujeme minerálku. Komu by nepřišlo líto těch nešťastných lidí,“ říká.

Server origo.hu cituje 18letého uprchlíka z Afghánistánu, který je podle vlastních slov tři měsíce na cestě.

„Rodina se složila, dali mi 1500 eur. Prošel jsem většinou pěšky Írán, Turecko, Řecko, Makedonii, Srbsko a Maďarsko. Chci do Skandinávie, jenže už nemám žádné peníze,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám