Hlavní obsah

Cameron má prý plán proti přitažlivosti islámského extremismu

Londýn

Britský premiér David Cameron nabízí v rámci boje proti islámskému terorismu pětiletý plán, jehož cílem je oslabit přitažlivost islámského extremismu. Je nutné potlačit ideologii, která přitáhla tak hodně mladých lidí k Islámskému státu (IS), uvede Cameron v pondělí podle agentury AP v projevu v britském Birminghamu.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Když jste chlapec, vymyjí vám hlavu, připevní bombu k vašemu tělu a nechají vás explodovat. Když jste dívka, zotročí a zneužijí vás," řekne podle webu BBC také premiér v projevu, z něhož jeho úřad poskytl předem úryvky médiím.

Protiváhou nebezpečné ideologie by mělo být to, že se v Británii vytvoří stmelenější národ, v němž by mladí muslimové cítili, že mají podporu, věří Cameron. Hodlá hledat cesty, jak zvýšit příležitosti pro mladé lidi z etnických menšin a posílit jejich integraci do společnosti.

Svou roli v boji proti ideologii Islámského státu musí podle něj hrát aktivněji i samotná muslimská obec v zemi. Debaty, které se v ní nyní většinou vedou, podle šéfa britského kabinetu zvlášť nesnižují přitažlivost bojovníků islámské svaté války, džihádu, u mladých britských muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám