Hlavní obsah

Řecko, uprchlíci, Ukrajina, a rázem je jednota pryč. Evropa si vjíždí do vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Atény

Poválečnému snu o ještě těsnějším evropském svazku hrozí trvalé poškození. Příčinou je nejen selhání evropských špiček při řešení řecké dluhové krize, ale i situace na hranicích kontinentu. Nejvyšší představitelé si jdou po krku kvůli uprchlíkům ve Středomoří, zatímco krize na Ukrajině uvrhla na nejhorší úroveň od studené války vztahy Evropy s Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na neveselé prognóze týkající se budoucnosti evropské jednoty se shodují analytici, které v úterý citovala agentura AFP.

Vysocí představitelé varovali, že situace v Řecku představuje pro evropský projekt existenční problém. A německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí prohlásila, že "pokud padne euro, padne i Evropa". [celá zpráva]

Kauza Řecko zasela nedůvěru

Experti ale uvádějí, že i kdyby se Bruselu podařilo udržet Atény v eurozóně, krize zaseje semínka hluboké nedůvěry do 60 let trvajícího úsilí vybudovat po dvou světových válkách sjednocenou Evropu. "Zanechá to jizvy," řekl AFP Janis Emmanuilidis z bruselského Střediska evropské politiky (EPC). "Panuje tu spousta nedůvěry."

Zavedení jednotné evropské měny před půl druhým desetiletím bylo opěvováno jako sjednocující okamžik pro kontinent; poslední dny ale ukazují, jak se tento sen o jednotě změnil v to, co Emmanuilidis označuje jako "noční můru".

V Řecku jsou uzavřené banky, řečtí a evropští vysocí představitelé se navzájem obviňují ze lží a víkend se stal svědkem bezprecedentního jednání ministrů financí eurozóny, kteří ze setkání vyšachovali svého řeckého kolegu Janise Varufakise.

"Myslím, že jde rozhodně o velkou ránu projektu eurozóny, i když se v ní nakonec podaří Řecko udržet," řekl Pieter Cleppe z expertní skupiny Open Europe. Podle něj zatím EU nevznikly trvalé škody, protože klíčové principy, jako je jednotný trh, zatím nebyly zasaženy.

"I když se podaří odvrátit katastrofu, bude mít řecká epizoda velmi hluboké následky pro EU ve smyslu nutnosti zavést reformy," dodal Nicolas Veron z bruselského analytického institutu Breugel. "Řecká krize ukázala, že náš systém vlády v Evropské unii nefunguje, je mimořádně neefektivní a neschopný přijmout rozhodnutí během příhodného časového rámce."

Otázka migrantů málem přerostla v konflikt

Hektický týden schůzek EU v Bruselu nepřinesl žádnou dohodu o Řecku. A vysocí činitelé strávili šest hodin summitu hašteřením o to, jak přerozdělit statisíce migrantů prchajících ze Sýrie a severní Afriky. Jeden z oficiálních představitelů se nechal slyšet, že v otázce migrantů nechybělo mnoho "do otevřeného konfliktu".

To ukazuje, že se Evropa nachází v dysfunkčním období v době, kdy by se naopak měla semknout dohromady, aby mohla čelit bezprecedentním problémům v nestabilním světě, uvedl Emmanuilidis.

"Je to jiné než v roce 2012, kdy se o řeckém odchodu z eurozóny rovněž mluvilo. Tehdy nebyla geopolitická situace tak nestabilní, jako je teď s ohledem na Blízký východ, severní Afriku, Balkán, Rusko nebo migraci, abych jmenoval alespoň část z problémů," dodal.

Nynější chaotická situace také může posílit euroskeptiky, jako je v Británii Nigel Farage či Marine Le Penová ve Francii. "Farage a Le Penová se teď široce usmívají, tím jsem si jistý," podotkl Emmanuilidis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám