Hlavní obsah

Řecko chce po unii další – v pořadí už třetí – záchranný balík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Atény předložily věřitelům na poslední chvíli nový návrh na poskytnutí finanční pomoci. Požadují dvouletou dohodu se záchranným fondem ESM, který si vytvořila eurozóna. Šlo by už o třetí záchranný balík a souběžnou restrukturalizaci dluhu. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Řecko zůstává u jednacího stolu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Reakce věřitelů zatím není známa. Řecko má za několik hodin uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, jinak se dostane do prodlení se splátkami.

„Řecká vláda dnes navrhla dvouletou dohodu s ESM (Evropský stabilizační mechanismus), který má plně pokrýt její finanční potřeby, a souběžnou restrukturalizaci dluhu,” uvedla vláda v prohlášení.

„Zůstáváme u jednacího stolu a hledáme životaschopné řešení, jak zůstat v eurozóně,” dodala.

ESM ve své červnové zprávě uvedl, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

Ministři eurozóny návrh proberou po telefonu

Nový řecký návrh projednají ministři financí eurozóny během telekonference od 19 hodin, oznámil podle agentury Reuters předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

"Mimořádná telekonference euroskupiny dnes večer v 19:00 bruselského času na projednání oficiální žádosti řecké vlády přijaté toto odpoledne," uvedl na Twitteru.

Řecko přišlo s vlastním návrhem jen několik hodin poté, co mu šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker předložil údajně poslední návrh řešení, který může zemi zachránit před bankrotem. Řecká média nejprve informovala, že Tsipras tento návrh zvažuje.

Naději na rychlou dohodu ale zchladila německá kancléřka Angela Merkelová. Nejprve řekla, že o žádné nové nabídce ze strany Bruselu neví, a následně na řeckou žádost o nový záchranný balík odvětila, že německá vláda o něm nebude uvažovat do té doby, než budou známy výsledky nedělního referenda v Řecku.

Řecký ministr financí Janis Varufakis už dříve v úterý potvrdil, že Atény do půlnoci neuhradí MMF dluh zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Řecko se tak zřejmě stane první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF. Zařadilo by se tak k zemím, jako je Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám