Hlavní obsah

Putin: Za ukrajinskou krizi mohou USA a Západ se vměšuje do ruských věcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradě obvinil USA z vyvolání ukrajinské krize. Zároveň vyzval západní státy, aby se nevměšovaly do ruských vnitřních záležitostí.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru v Petrohradě

Článek

Ruský prezident obvinil z vyvolání ukrajinského konfliktu Spojené státy. Příčinou nynější krize na Ukrajině podle něj není ruská politika, nýbrž podpora, kterou Západ poskytoval "protiústavnímu" převratu v Kyjevě, řekl Putin v odpovědi na dotaz účastníků konference.

Rusko je podle prezidenta připraveno vyvíjet tlak na východoukrajinské separatisty, ale i Západ by měl přesvědčit Kyjev o nutnosti přispět k nalezení kompromisu. "Jakmile padne politické rozhodnutí, zbraně na východě Ukrajiny nebudou," prohlásil Putin.

Máme své hodnoty, vzkázal Západu Putin

Západní státy by se podle šéfa Kremlu neměly vměšovat do vnitřních ruských záležitostí a nikdo by s Moskvou neměl hovořit jazykem ultimát. Spojené státy vytrvale vnucují Rusku své hodnoty, ale Moskva bude sama určovat své potřeby a zájmy, upozornil Putin.

Rusko počítá s "plnohodnotným, důvěryhodným a rovnoprávným dialogem" s Ukrajinou, řekl ruský prezident a potvrdil svou tezi o tom, že "bez ohledu na nynější problémy jsou Rusové a Ukrajinci jeden národ, jedno etnikum se společnou historií a kulturou".

Putin začal k účastníkům fóra hovořit se zhruba půlhodinovým zpožděním a projev zahájil chválou ruského hospodářství. Západní sankce podle Putina de facto Rusku prospívají. Čím víc bude Rusku do cesty kladeno vnějších překážek, tím otevřenější a svobodnější se podle něj země stane.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež dal Putinovi anděla míru

K vyvinutí „upřímného a velkého úsilí“ o mír na Ukrajině vyzval při středečním setkání ve Vatikánu ruského prezidenta Vladimira Putina papež František. Šéfovi...

Výběr článků

Načítám