Hlavní obsah

Amnesty: Nejhorší uprchlická krize od 2. světové války je ostudným selháním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět nyní zažívá nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války, uvedla v pondělí ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Podle ní mezinárodní společenství při řešení problému ostudně selhalo, uvedla AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští běženci v uprchlickém táboře v LibanonuVideo: Reuters

 
Článek

„Uprchlická krize je jednou z těch, které ukazují výzvy 21. století, ale odpověď mezinárodního společenství byla ostudným selháním,“ řekl generální tajemník AI Salil Shetty ke zprávě vydané před Světovým dnem uprchlíků, který připadá na 20. června.

„Jsme svědky nejhorší uprchlické krize naší epochy, během níž se milióny žen, mužů a dětí snaží přežít brutální války a zacházení pašeráků lidí a vlád prosazujících své sobecké zájmy namísto projevení základní lidské solidarity,“ uvedl Shetty.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci v řeckém přístavu Pireus

Zpráva naznačuje, že existuje jakási „tajná dohoda“, v jejímž rámci se téma uprchlíků odsouvá stranou a neřeší se.

Kritická situace syrských uprchlíků

Za nejkřiklavější případ označuje uprchlíky před konfliktem v Sýrii, kde podle AI běženci nezískali „žádnou smysluplnou mezinárodní podporu“.

Zmiňuje především zoufalou situaci čtyř miliónů syrských uprchlíků, kteří žijí v pěti zemích sousedících se Sýrií – v Turecku, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Egyptě. Podle Amnesty jsou tyto země přetíženy takovýmto obrovským břemenem.

Například v Libanonu už tvoří uprchlíci pětinu populace.

„Současná uprchlická krize nebude vyřešena, dokud si mezinárodní společenství neuvědomí, že je to globální problém, který vyžaduje, aby státy zesílily mezinárodní spolupráci. Potřebujeme radikálně přepracovat politiku a praxi, aby se vytvořila souvislá a komplexní globální strategie,“ řekl generální tajemník.

Ve zprávě organizace vyzývá mezinárodní společenství, aby ustavilo fond pro uprchlíky a zavázalo se přesídlit milión uprchlíků během příštích čtyř let.

Reklama

Výběr článků

Načítám