Hlavní obsah

Papež dal Putinovi anděla míru

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

K vyvinutí „upřímného a velkého úsilí“ o mír na Ukrajině vyzval při středečním setkání ve Vatikánu ruského prezidenta Vladimira Putina papež František. Šéfovi Kremlu zároveň předal pamětní medailón zobrazující anděla míru.

Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin u papeže Františka ve Vatikánu

Článek

„Je to anděl, který vyhrává všechny války a hovoří o solidaritě mezi všemi lidmi,“ poznamenal papež podle Rádia Svobodná Evropa. Podle oficiální zprávy Vatikánu se papež s Putinem při 50minutovém rozhovoru shodl na tom, že je třeba „obnovit ovzduší dialogu“ a že všechny strany musejí dodržovat minské dohody.

Italské firmy přišly o miliardy eur
Vladimir Putin o sankcích

Ruský lídr byl sice ve Vatikánu přijat se všemi poctami, nicméně František, který je jinak znám svou bezprostředností, jej přivítal „mimořádně formálně“, poznamenala agentura Reuters. Papež Putina pozdravil pouze německým „willkommen“ a pak oba až do odchodu novinářů mlčeli.

Opět se zpozdil

O strohém průběhu setkání svědčí i zpráva Vatikánu, v níž chybí jinak obligátní slovo „srdečný“. Kreml jednání, které se kromě Ukrajiny a humanitárních témat týkalo Blízkého východu, označil za „obsáhlé a vlídné“.

Ruská média si všímala toho, že Putin, který Františka o schůzku sám požádal, do Vatikánu přijel se zpožděním. Zopakoval tak faux pas z roku 2013, kdy papeže rovněž nechal asi hodinu čekat.

„Jeho zpoždění se odvíjí od toho, s jakým lídrem má schůzku, hodinové čekání je v Putinových měřítkách výrazem respektu. Na svou první schůzku s papežem Františkem přišel pozdě o 50 minut. Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ale jednou musel čekat čtyři hodiny, zatímco evropští státníci pravidelně čekají hodinu či víc,“ poznamenal k tomu britský deník The Guardian.

„Vzhledem k tomu, že svá televizní vystoupení a běžné akce stíhá načas, předpokládá se, že zpoždění při schůzkách s ruskými a světovými politiky jsou součástí psychologické taktiky,“ dodal list.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vysvětlil, že se protáhla Putinova předchozí jednání v Miláně a jeho kolona měla problémy při průjezdu římskými ulicemi.

Přítel Berlusconi proti sankcím

V lombardské metropoli si šéf Kremlu prohlédl ruský pavilón na výstavě EXPO 2015 a jednal zde s italským premiérem Matteem Renzim, který podtrhl „tradiční rusko-italské přátelství“, poukázal ale také na „rozdělující prvky“ ve vzájemných vztazích. Ty by bylo možné odstranit, pokud Rusko vyvine snahu k mírovému řešení konfliktu na Ukrajině, dodal.

Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Putina přišel na letiště pozdravit jeho přítel Silvio Berlusconi.

Putin v Miláně kritizoval protiruské sankce, které podle něj dříve či později budou zrušeny. „Italské firmy přišly o miliardy eur. Mohly mít práci pro své závody, vytvořit nová pracovní místa. To se kvůli sankcím nestalo,“ zdůraznil šéf Kremlu.

V tomto postoji Putina podpořil jeho dávný přítel – italský expremiér Silvio Berlusconi, s nímž se šéf Kremlu v noci na čtvrtek setkal na římském letišti Fiumicino. Skandály stíhaný politik po vřelém objetí slíbil, že jeho strana Vzhůru Itálie bude v parlamentu zrušení restrikcí prosazovat. „Kromě toho chceme, aby se italská vláda zavázala přesvědčit co nejvíc evropských států, aby tento příklad následovaly,“ řekl Berlusconi podle ruské agentury RIA Novosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám