Hlavní obsah

Jednání s Řeky budou pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Řecký premiér Alexise Tsipras odmítl v noci na čtvrtek některé z návrhů věřitelů, které mají vést k východisku ze situace hrozící státním bankrotem Řecka. Nicméně Tsipras také uvedl, že dohoda s věřiteli je blízko, a dal najevo, že Atény v pátek uhradí splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve výši 305 miliónů eur. Jednání mají pokračovat.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Tsipras jednal s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a šéfem euroskupiny Jeroenem Dijsselbloemem. Řekl, že v návrzích "jsou body, které nikdo nemůže považovat za základ k jednání". Premiér konkrétně zmínil požadované škrty v penzích řeckých důchodců. Řecký návrh dohody s věřiteli označil za "jediný realistický".

Evropská komise označila schůzku za "konstruktivní" a vedoucí k pokroku při porozumění stanoviskům obou stran. Intenzivní jednání mají pokračovat.

Tsipras, že další splátku dluhu Atény v pátek uhradí. "Nebojte se o to (...) Budeme pokračovat," uvedl.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost, zhoršilo životní úroveň a v důsledku dostalo k moci nynější Tsiprasovu vládu.
Ta se od začátku snaží dohodnout nové podmínky, věřitelé však zdůrazňují, že Atény musejí dodržet své předchozí závazky. Stávající program byl sice prodloužen, nyní už ale všechny strany tlačí čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám