Hlavní obsah

Zdravotník v Británii náhodně vraždil pacienty inzulínem, dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dvacet pět doživotních trestů s možností žádat o propuštění nejdříve za 35 let vynesl v úterý britský soud nad 49letým zdravotníkem filipínského původu Victorinem Chuem. Byl uznán vinným z vražd dvou pacientů a zranění dvaceti dalších, jimž do fyziologického roztoku přimíchal smrtící dávku inzulínu. O verdiktu informovala stanice BBC.

Foto: Greater Manchester Police/Handout via Reuters , Reuters

Victorino Chua

Článek

Soud shledal otce dvou dětí a zdravotníka z nemocnice ve Stockportu vinným o den dříve. Kromě zmíněných dvou vražd provedených v létě 2011 je vinen z otravy pacienta, těžkého ublížení na zdraví a 22 pokusů o něj.

Podle soudce Openshawa jednal tento zkušený zdravotník při vražedných činech s vychytralostí a zlomyslností. Policie Chuu označila za narcistního psychopata. Sám po svém zatčení sepsal dopis, v němž se k činům přiznal a nazval se „andělem proměněným v ďábla“.

Chua inzulín přidával do látek, které pak pacientům podávali jiní zdravotníci a sestry, takže nevěděl, kdo je obětí. Nepřežili tři lidé, soud však jeden případ kvalifikoval jen jako otravu, nikoliv vraždu. Mozek čtvrtého pacienta je podle lékařů mrtvý.

Policie v průběhu vyšetřování narazila na nejasnosti ohledně Chuovy kvalifikaci, což oživilo debaty o prověřování pracovníků ve zdravotnictví, kteří pocházejí ze zahraničí.

Reklama

Související články

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu...

Výběr článků

Načítám