Hlavní obsah

Vyrovnaný souboj v Británii se nekonal, konzervativci podle odhadů s přehledem vyhráli

Londýn
Aktualizováno

Nejvíce mandátů v britském parlamentu získají po čtvrtečních volbách konzervativci Davida Camerona. Podle odhadů po uzavření volebních místností by jich měli mít 316. Není to ale většina. Labouristé, kteří jim podle průzkumů měli zdatně konkurovat, získali jen 239 křesel. Nad očekávání dobře dopadla třetí Skotská národní strana (SNP), která by měla získat 58 křesel z 59 skotských volebních obvodů.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron odvolil ve Spelsbury.

Článek

Nicola Sturgeonová, která stojí v čele SNP se po oznámení odhadů vyjadřovala spíše opatrně. Zisk 58 křesel podle ní není příliš pravděpodobný.

Odhady výsledků vychází z tzv. exit pollů, tedy výsledků dotazů na hlasující před volebními místnostmi. U většinového systému, který v Británii je, ale tyto odhady nebývají tak přesně jako u systému poměrného zastoupení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Překvapivě špatně dopadla Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která prosazuje odchod země z EU, bude se muset spokojit se dvěma mandáty. Liberálové, kteří jsou nyní součástí vládní koalice, mají mít pouze deset zástupců. Strana zažila od minulých voleb velký propad a přičítá to právě účasti na koalici s konzervativci, v níž rezignovala na prosazování svého programu.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Sčítání hlasů v Sheffieldu

Pokud by nynější koalice zůstala zachována, mohla by mít většinu. Naopak k vytvoření koalice liberálů a labouristů by mandáty nestačily. Na většinu je potřeba 326 křesel.

První výsledky by měly být k dispozici po půlnoci, konečné pak budou v pátek odpoledne.

Podle předvolebních odhadů měly být dvě největší strany vyrovnané a získat kolem 260-270 hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám