Hlavní obsah

Ne banditům, odmítají Poláci ruské motorkáře

DPA, vpl, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský motorkářský klub Noční vlci, který se chystá vyrazit 25. dubna z Moskvy do Berlína, a oslavit tak sovětské vítězství nad fašismem, při průjezdu Polskem narazí na odpor aktivistů. Na sociálních sítích už vznikla skupina s názvem Ne průjezdu banditům z Ruska přes Polsko. Petici žádající zabránit motorkářům projet Polskem už podepsalo více než osm a půl tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce klubu motorkářů Alexandr Zaldostanov řečený Chirurg

Článek

„Ze strany motorkářů jde o symbolický projev násilí, jímž obyčejně začíná násilí skutečné,“ uvádí se v prohlášení signatářů. Jarek Podworski, jeden z aktivistů, řekl, že důvodem odporu je zejména ruská anexe na Ukrajině, kterou Noční vlci podporují, a také padesátiletá sovětská okupace Polska.

„Tato jízda přes polské území je pro nás absolutně nepřijatelná. Doufáme, že se jim zabrání, aby vstoupili na naše území,“ uvedl a dodal, že v opačném případě budou organizovat blokády silnic.  Média v pondělí zároveň zveřejnila vyjádření vůdce klubu motorkářů Alexandra Zaldostanova řečeného Chirurg, že „akce se jistě nelíbí potomkům těch Poláků, kteří byli dozorci v židovských ghettech“.

Zároveň však dodal, že za druhé světové války „byli i takoví Poláci, kteří bojovali proti fašismu a společně s Rudou armádou dorazili až do Berlína“.   Andrej Borovskij, jeden z pořadatelů, zdůraznil, že akce, jíž se zúčastní asi 40 motorkářů, nemá nic společného s politikou, a že účastníci již požádali o vstupní víza do Evropské unie.

G7 také letos nepozve Putina

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier odmítl pozvat ruského prezidenta Vladimira Putina na setkání lídrů zemí G7, které se letos 7. až 8. července uskuteční v bavorském Elmau poblíž Garmisch-Partenkirchenu. Steinmeier listu Die Welt v pondělí řekl, že nepovažuje pozvání Putina za vhodné ve světle dění na Ukrajině.

Přičlenění poloostrova Krym k Rusku se stalo už loni důvodem zrušení účasti sedmi lídrů na summitu G8 v ruském letovisku Soči. „Putin se tak se svými protějšky ze sedmi nejmocnějších zemí světa nesetká ani tentokrát,“ uvedla televize ARD.

„Není naším zájmem izolovat Rusko dlouhodobě. Ale po nezákonné anexi Krymu se nemůžeme tvářit, jako kdyby se nic nestalo, a pokračovat normálně dále. Cesta zpět k formátu G8 vede přes respektování jednoty Ukrajiny a naplňování ruských závazků z dohody o příměří v Minsku,“ upozornil Steinmeier. Dodal však, že souhlasí s potřebou zapojit Rusko do jednání o krizích v Sýrii, Jemenu či Libyi, avšak G8 zůstává pro Kreml uzavřené.

Steinmeier tak reagoval na výzvu Gregora Gysiho ze strany Levice, aby pozval Putina na vrcholnou schůzku zástupců USA, Německa, Británie, Francie, Itálie, Japonska a Kanady, protože pomoc Ruska je potřebná při řešení mezinárodních krizí.

Summit za miliardy
Summit se uskuteční v luxusním hotelu Zámek Elmau
Spolková vláda si ho pronajala pro 180 lidí na tři týdny
Vláda kancléřky Merkelové počítá s náklady ve výši 81 miliónů eur (2,2 mld. korun)
Bezpečnost má střežit 15 tisíc policistů
Vlastník pětihvězdičkového hotelu Dietmar Müller-Elmau se svým týmem je už v horké fázi příprav
V okolí zámku jsou jen lesy, louky a skály
Zdroj SpiegelOnline

Reklama

Výběr článků

Načítám