Hlavní obsah

Islámské radikály musejí porazit sami muslimové, řekl jordánský král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Boj proti islamistickým radikálům musejí vést samy muslimské národy. Prohlásil to v úterý v Evropském parlamentu jordánský král Abdalláh II. Jde podle něj o boj uvnitř samotného islámu. Evropa je podle něj významným partnerem Jordánska například v tom, že se snaží bránit vlně islamofobie, protože ta posiluje radikály.

Foto: wikimedia commons

Jordánský král Abdalláh II.

Článek

„Je to boj, který však musí vést samy muslimské národy. Je to boj uvnitř islámu,“ zdůraznil Abdalláh v projevu. Motivem počínání radikálů podle něj není víra, ale moc, kterou způsobuje utrpení. „Je to válka proti teroristům, kteří znevažují hodnoty islámu a hodnoty humanity,“ prohlásil král, který v europarlamentu vystoupil už při dřívějších návštěvách v letech 2002, 2007 a 2012.

Abdalláh II. také vyjádřil politování nad křesťanskými menšinami, které se staly terči útoků bojovníků Islámského státu.

Jordánsko počátkem února zvýšilo svou účast na mezinárodní akci proti IS, poté co radikálové zveřejnili video s upálením zajatého jordánského pilota. „Reakce Jordánska byla rázná a rozhodná a my budeme ve svém boji pokračovat,“ ujistil monarcha poslance EP.

Král podle televize al-Arabíja zmínil i izraelsko-palestinský konflikt a odsoudil židovský stát za narušování mírového procesu. Dodal, že tento konflikt musí být vyřešen, protože posiluje nenávist, která nemůže nahradit politické řešení.

Předseda parlamentu Schulz při uvítání králi řekl, že osobně přispívá k posilování bezpečnosti v regionu. Jordánsko aktivně brání akcím radikálních organizací. Také svou účastí na lednovém pařížském pochodu za toleranci po teroristických útocích Abdalláh II. potvrdil, že Jordánsko se „opakovaně staví proti terorismu a za toleranci a respekt“, řekl Schulz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám