Hlavní obsah

EU rozšířila černou listinu osob postižených sankcemi kvůli Ukrajině

– Brusel • Aktualizováno

První náměstek ruského ministra obrany, různí ministři samozvaných separatistických východoukrajinských republik, velitelé jejich ozbrojených skupin i poslanci ruského parlamentu byli v pondělí nově zařazeni na sankční seznam Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce velitele doněcké milice Eduard Basurin, zařazený na sankční seznam

Článek

Nejvýše postavenou osobou, která je na něj nově zařazena, je první náměstek ruského ministra obrany Arkadij Bachin. Ten se podle Unie podílí na podpoře rozmísťování ruských vojsk na Ukrajině.

Na seznamu jsou ze stejného důvodu i další náměstek Anatolij Antonov a zástupce náčelníka ruského generálního štábu a ředitel operačního útvaru ruské armády Andrej Kartapolov. Ten se podle názoru Unie podílí „na přípravě a provádění vojenské kampaně ruských sil na Ukrajině”.

Další část z 19 jmen rozšíření jsou velitelé separatistických vojenských jednotek, nechybějí mezi nimi známí velitelé vystupující pod přezdívkami Motorola či Givi nebo častý mluvčí doněckých jednotek Eduard Basurin. Z ruských občanů se sankce týkají také poslanců Josifa Kobzona a Valerije Raškina, kteří separatisty aktivně podporují.

Jména některých „pluků” a „praporů” zase tvoří podstatnou část z oněch devíti na sankční seznam nově přidaných organizací. Na seznam se dostali také nejrůznější „ministři” separatistických samozvaných republik.

 Reakce na ostřelování Mariupole

O kroku, který je reakcí na lednové ostřelování ukrajinského přístavu Mariupol, rozhodli ministři zahraničí členských zemí minulé pondělí. Tedy ještě před uzavřením dohody o příměří z Minska. Publikaci a vstup v platnost ale odložili o týden kvůli jednáním o příměří na Ukrajině.

Sankce vůči těm, kdo porušují ukrajinskou územní celistvost, se tak od pondělí týkají 151 osob a 37 organizací.

Jedinou ruskou organizací přidanou nyní na seznam je Hnutí Novorusko, které založil někdejší separatistický vůdce Igor Strelkov a které si za cíl klade také všestrannou podporu separatistických republik na východě Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám