Hlavní obsah

Rusko spustilo na vodu druhou ultramoderní fregatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Loděnice v Petrohradu spustily v pátek na vodu víceúčelovou fregatu Admiral Kasatonov, která může zasahovat po celém světě. Má snížený radarový obraz, takže je obtížné ji zjistit radarem. Ve výzbroji má nadzvukové protilodní střely s plochou dráhou letu.

Foto: Profimedia.cz

Spouštění ruské fregaty Admiral Kasatonov

Článek

„Spustili jsme na vodu druhou válečnou loď Projektu 22350 (třída Admiral Sergej Gorškov), která je navržena pro oblasti vzdálených moří, aby v jakékoli části světových oceánů hájila ruské národní zájmy. Tato válečná loď ztělesňuje všechny myšlenky a nápady projektantů a požadavky naší flotily,” prohlásil velitel ruského námořnictva admirál Viktor Čirkov, který se slavnosti zúčastnil.

„Doufám, že severní flotila přijme tyto válečné lodě s velkým potěšením a odpovědností, protože bude první, kdo bude disponovat prvotřídními plavidly určenými pro vzdálená moře,” dodal Čirkov.

Fregata Admiral Sergej Gorškov, která je první lodí nové stejnojmenné třídy, opustila suchý dok v roce 2010 a nyní podstupuje námořní testy. Do aktivní služby vstoupí počátkem nadcházejícího roku. Druhou lodí je Admiral Kasatonov, která byla na vodu spuštěna nyní. Před dvěma lety začala stavba třetí fregaty Admiral Golovko a loni na podzim byl položen kýl čtvrtého plavidla Admiral Isakov.

Plavidla třídy Admiral Sergej Gorškov jsou 130 metrů dlouhá a 16 metrů široká, výtlak mají 4500 tun a dosahují rychlosti až 30 uzlů v hodině (asi 56 kilometrů v hodině). Ve výzbroji mají 16 nadzvukových protilodních střel s plochou dráhou letu p-800 Oniks nebo podzvukových 3M54E Klub, jedno dělo ráže 130 mm a dva bloky se čtyřmi torpédomety ráže 324 mm. Na palubě je jeden vrtulník Kamov Ka-27.

Jde o první velké hladinové lodě, které Rusko spustilo na vodu po pádu SSSR. Narozdíl od svých předchůdců jsou víceúčelové, mohou provádět útoky ve vzdálených mořích, sloužit jako doprovodné lodě i protiponorková plavidla.

Ruské námořnictvo ale potřebuje asi dvacet těchto lodí, aby plně nahradily torpédoborce třídy Sovremennyj i fregat Burevestnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám