Hlavní obsah

Uzavřené silnice, domácnosti bez elektřiny. Ledovka trápí i sousední země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ledovka, která způsobila problémy v České republice, trápí i sousední země. Největší potíže mají v Rakousku, ale komplikace v dopravě způsobuje i na Slovensku, kde by se ale situace měla později odpoledne zlepšit. Zatímco na mnoha místech v Česku se vlaky zcela zastavily, za hranicemi železnice fungovala bez větších potíží.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Sněžný pluh u rakouského Amstallu

Článek

Ledovka trápí dolnorakouskou oblast Waldviertel, která sousedí s Vysočinou. Uzavřeno tam bylo přes 30 úseků silnic a nefungovala asi dvacítka škol, do nichž se žáci kvůli kluzkým vozovkám nemohli dostat. Hasiči odstraňují desítky popadaných stromů a problémy jsou i s dodávkami elektrického proudu, uvedla agentura APA.

Rozmary počasí potrápily také obyvatele jedné vesnice ve východorakouské spolkové zemi Burgenland. Obec, kde žije asi 100 lidí, se podle agentury DPA ocitla zcela odříznutá od světa, neboť žádná z příjezdových cest nebyla sjízdná.

V Německu je doprava bez vážnějších komplikací. Meteorologové nicméně vydali varování před náledím v oblastech hraničících s Českem a také ve spolkové zemi Porýní-Falc. V Durynsku letos poprvé sněžilo, napadlo několik centimetrů. Sníh na dálnici A9 u durynského města Schleiz dopoledne uvěznil několik kamiónů, které zablokovaly ve směru na Mnichov pravý jízdní pruh.

Slovensko se na možné problémy v dopravě připravuje. Na východě země v úterý sněžilo, nadále sněží na severu a ve středním Slovensku, napadnout by mohlo asi 15 centimetrů sněhu. Pro střední a východní Slovensko platí kvůli nízkým teplotám výstraha před ledovkou. Podle meteorologů je ale nebezpečí spíše nízké a náledí může vznikat ojediněle, vyhlášen byl nejnižší ze tří stupňů – varování.

Ve středu by se na Slovensku mělo oteplit, takže případná námraza a sníh roztají. Do konce týdne pak bude sice podle předpovědí pršet, teploty budou přes den ale nad bodem mrazu.

Problémy v Maďarsku

Problémy s ledovkou a mrznoucím deštěm má rovněž Maďarsko, kde dopravu narušily popadané stromy a větve. Nejvíce postižen byl sever a střed země, komplikace ohlásila také Budapešť.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Lesník ořezává námrazou pokryté stromy u Kottesu na severu Rakouska.

S velkými problémy v noci na dnešek jezdily vlaky na tratích východně od metropole, mezinárodní spoje do Rumunska postihly výpadky. Cestující v soupravách bez fungujícího topení uvízli několik hodin. Jeden z vlaků musel být na předměstí Budapešti odstaven na deset hodin, aniž by se pasažérům dostalo informací či pomoci, napsala DPA.

Řada silnic v Budapešti v úterý zůstala kvůli náledí uzavřená. V metropoli se bez proudu podle MTI ocitlo přes 6300 domácností, bez dodávek elektrické energie byla také řada obcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám