Hlavní obsah

Moskvu paralyzoval únik chemikálie, její původ je nejasný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské hlavní město Moskvu v pondělí zahalila hustá mlha doprovázená silným zápachem po zkažených vejcích. Úřady vyzvaly obyvatele některých městských částí, aby pokud možno nevycházeli ven. Původní zpráva ministerstva energetiky o závadě v blízké rafinérii však byla později dementována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskvu zahalil hustý smog a chemický zápachVideo: Reuters

 
Článek

Střed, východ a jihovýchod města podle některých sdělovacích prostředků paralyzovaly silné koncentrace sirovodíku, podle jiných to byl vinylbenzen. Obě chemikálie jsou jedovaté.

Mnoho lidí si stěžovalo, že jim ze zkaženého vzduchu bylo zle. „Bolí mě hlava, je mi špatně, slzí mi oči,“ popsala na Facebooku Natalja Kimová. „Cítila jsem jedovatý plyn celý den. Teď jsem doma a mám zavřená okna, ale bolí mě hlava,“ potvrdila Natalja Gorelová.

Není jasné, odkud plyn unikl. Zprávu agentury Interfax o nehodě v rafinérii provozovatelská státní společnost Gazprom Něfť popřela a ani žádné jiné chemické zařízení potíže nehlásí. V podezření zůstává několik chemiček na jihovýchod od metropole.

Ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že se problémem zabývá. „Budeme vás informovat, jakmile budeme něco vědět,“ řekl mluvčí úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám