Hlavní obsah

Bezpilotní letouny OBSE jsou na Donbasu terčem útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Evropské bezpilotní letouny nasazené na východě Ukrajiny k monitorování situace na Donbasu se v posledních třech dnech několikrát staly terčem útoků. Oznámila to v pondělí speciální monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jeden z aparátů se při operaci neznámých útočníků zřítil.

Foto: Nikolai Ryabchenko, Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu u Mariupolu

Článek

OBSE vyslala koncem října na východ Ukrajiny první dva ze čtyř bezpilotních letounů, které mají sledovat situaci na linii fronty mezi povstalci a armádou. Stroje začaly sledovat pozice znepřátelených stran v okolí přístavu Mariupol na jihu Doněcké oblasti.

Šéf ukrajinské mise OBSE Ertugrul Apakan v pondělí oznámil, že právě v této oblasti neznámé osoby narušily příjem signálu GPS, nezbytného pro řízení a orientaci letounu. Aparát se krátce po útoku zřítil. Podle ukrajinských médií byla akce dílem východoukrajinských separatistů, kteří v té době útočili na jeden z postů ukrajinské armády.

K dalšímu pokusu o narušení signálu GPS došlo u města Sartana, které leží asi 20 kilometrů severovýchodně od Mariupolu. Monitorovací aparát se ale podařilo včas navést na přistání. Neúspěchem skončilo i několik pokusů zasáhnout letoun OBSE raketovou palbou, uvedla kontrolní mise OBSE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám