Hlavní obsah

Juncker slíbil efektivnější Evropskou komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Designovaný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v Evropském parlamentu prohlásil, že nová Evropská komise bude více politická a efektivnější. Před hlasováním poslanců o nové komisi jako celku představil eurokomisaře a u některých oznámil pozměnění jejich odborného zaměření.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Jean-Claude Juncker

Článek

Juncker zopakoval svůj slib, že komise bude více politická a efektivnější než ty předchozí. Zdůraznil, že členy jeho týmu je řada bývalých předsedů vlád a ministrů. „Všichni generální ředitelé se musejí řídit příkazy svých komisařů, a nikoli naopak,“ popsal optimální vztah mezi eurokomisaři a nejvyššími úředníky v čele jednotlivých resortů.

Juncker na základě námitek poslanců EP z jednotlivých výborů některým komisařům mírně pozměnil některá portfolia. Potvrdil například, že komisaři pro školství, kulturu a mládež Tiboru Navracsicsovi odebral agendu občanství a svěřil ji komisaři pro migraci Dimitrisi Avramopulosovi. Navracsicsovo portfolio ovšem doplnil o záležitosti sportu.

Devět žen Jean-Clauda Junckera

V nové EK zasedne devět žen, což je stejný počet jako v předchozí Barrosově komisi. Juncker připustil, že musel řadu vlád přesvědčovat, aby mu poslaly ženské kandidátky. „Nyní máme devět žen, ale pořád je to směšné vzhledem k celkovému počtu komisařů,“ prohlásil Juncker.

Právě agenda rovnosti pohlaví je součástí resortu, který Juncker přidělil české exministryni pro místní rozvoj Věře Jourové. Ta bude mít na starost také záležitost spravedlnosti a ochrany spotřebitele.

Horká agenda zahraničí

Vytíženou členkou Evropské komise zřejmě bude vzhledem ke konfliktu na východní Ukrajině či hrozbě Islámského státu také vysoká představitelka EU pro zahraniční otázky a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová.

Juncker zdůraznil výzvy, jimž Evropa čelí. Jmenoval hrozbu Islámského státu, problémy imigrace či epidemii eboly. „Nemám pocit, že bychom od počátku této epidemie reagovali odpovídajícím způsobem,“ kritizoval Juncker. Náležitě jednat podle něj EU začala až poté, co byl vir zavlečen do Evropy.

Důraz na rozpočtovou disciplínu i sociální otázky

Mezi programové priority nové Evropské komise patří dodržování fiskální disciplíny, podpora růstu, tvorba pracovních míst, budování infrastruktury nebo podpora obnovitelných energetických zdrojů či snižování energetické náročnosti.

Zopakoval, že Unie potřebuje nejen rozpočtovou disciplínu, ale i politiku zaměřenou na růst a investice. Zdůraznil, že není důležité usilovat jen o co nejlepší hodnocení ratingových agentur. „Evropská unie se bude muset zabývat i sociálním AAA,“ podtrhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám