Hlavní obsah

Malajsijský boeing sestřelili separatisté, tvrdí německá tajná služba

Moskva/Berlín
Aktualizováno

Německá tajná služba BND dospěla k závěru, že malajsijský Boeing 777 sestřelili 17. července proruští separatisté protiletadlovou raketou Buk, které se zmocnili v ukrajinských skladech. Uvedl to v neděli týdeník Der Spiegel s odkazem na materiály předané 8. října parlamentnímu výboru pro tajné služby. Jsou mezi nimi i dosud nezveřejněné snímky včetně satelitních.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky sestřeleného letadla

Článek

„Byli to proruští separatisté,“ řekl ředitel BND Gerhard Schindler. Podle něj se separatisté zmocnili rakety na ukrajinské základně, kterou ovládli. Jimi odpálená střela pak explodovala v těsné blízkosti dopravního letadla, což si vyžádalo životy 298 lidí na palubě.

Ukrajinské ministerstvo obrany ale odpoledne informaci odmítlo. Tvrdí, že separatisté se ukrajinského systému BUK nemohli zmocnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajina falšovala snímky

Schindler sdělil členům výboru, že důkazy, které má BND, jsou jednoznačné. Zmínil ale, že některé ukrajinské fotografie, předkládané jako důkazní, byly pozměněny, což bylo patrno z některých detailů. Ocitoval i ruské tvrzení, že raketu mohli odpálit ukrajinští vojáci a že v blízkosti boeingu se pohyboval ukrajinský vojenský letoun. Ani to nic nezměnilo na závěrech BND.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ruská interpretace

Moskva zveřejněné informace BND okamžitě komentovala. Zdůraznila, že ze zprávy plyne, že Rusko nebylo do sestřelu zapletené. Podle ní letoun mohli sestřelit stejně tak separatisté jako armáda.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

„Německá tajná služba uvedla, že boeing byl sestřelen raketou Buk, které se zmocnili separatisté. To znamená, že Rusko do toho není zapleteno. A Buk mohl být odpálen ukrajinskými ozbrojenými silami,“ uvedl na Twitteru vedoucí zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám