Hlavní obsah

Na Ukrajině byl sestřelen malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě

Aktualizováno

Malajsijský civilní letoun s 298 lidmi na palubě se zřítil na východě Ukrajiny. Spadl v oblasti, kde probíhají střety mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra nikdo nepřežil. Uvedl také, že stroj byl sestřelen, tuto informaci později potvrdily i americké úřady. Trosky letadla vyšetřovatelé nacházejí v okruhu 15 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

 
Článek

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se zřítil na ukrajinském území nedaleko hranice s Ruskem, uvedla agentura Interfax. Na palubě bylo 280 cestujících a 15 členů posádky. Úřady původně uváděly 295 cestujících, v noci na pátek číslo upřesnily. Posádka letadla nevyslala žádné varování, že by měla nějaký problém.

„Boeing malajsijské letecké společnosti na trase Amsterdam - Kuala Lumpur začal klesat 50 mil (zhruba 80 kilometrů) před vstupem do vzdušného prostoru Ruska. Později byl nalezen hořící na zemi na Ukrajině,“ citovala agentura Interfax nejmenovaný zdroj z leteckých kruhů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Část zříceného malajsijského Boeingu 777 u města Šachtarsk nedaleko Doněcku

Podle jiného nejmenovaného zdroje z ukrajinských bezpečnostních kruhů citovaných Interfaxem letadlo zmizelo z radaru ve výšce 10 000 metrů. Zřítilo se u města Šachtarsk nedaleko Doněcku zhruba v 15:25 SELČ.

Letoun mohl být sestřelen

Agentuře Reuters zdroj z oblasti letectví potvrdil, že stroj v očekávanou chvíli nevstoupil do ruského vzdušného prostoru.

Letoun spadl nedaleko ukrajinských hranic s Ruskem

Poradce ukrajinského ministra vnitra podle agentury AP potvrdil, že letoun byl „zasažen raketou vystřelenou z odpalovače Buk“. „280 cestujících a 15 členů posádky zemřelo,” napsal poradce Anton Geraščenko na své facebookové stránce.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo pádu letadla

Pokud by se jeho informace potvrdila, boeing by zasáhla střela odpálená ze samohybného protiletadlového kompletu Buk, který je určený na ochranu mechanizovaných a tankových jednotek před vzdušným útokem. Komplet je ruské výroby, ve výzbroji ho má Rusko i Ukrajina.

Podle agentury AP podobný systém ve čtvrtek viděli její zpravodajové poblíž východoukrajinského města Snižne.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Záchranář na místě tragédie

V oblasti pádu letadla ale podle ruských vojenských analytiků nepůsobí ukrajinská armáda. Proruští separatisté se na webu chlubí, že sestřelili ukrajinské letadlo, uvedla Česká televize. Analytici ale současně tvrdí, že proruští povstalci nemají zbraně, které by mohly sestřelit letadlo z desetikilometrové výšky, v níž v této oblasti létají mezinárodní linky. Spekuluje se tak, že letoun mohla sestřelit ukrajinská nebo ruská armáda.

Údajné záběry z pádu letounu u Doněcku

Separatisté v minulých týdnech sestřelili několik ukrajinských vojenských letadel. Kyjev navíc ve čtvrtek obvinil Rusko, že jeho stíhačka sestřelila ukrajinský bojový letoun Su-25, který operoval na východní Ukrajině. [celá zpráva]

Malajsie požaduje vyšetření

Malajsijský předseda vlády v reakci na zprávu o zřícení dopravního boeingu řekl, že je šokován a bude požadovat okamžité vyšetření tragédie.

V případě malajsijských aerolinek jde o druhou tragédii v poměrně krátkém čase. V březnu se z radarů ztratil taktéž Boeing 777. Mířil do Číny. Letadlo dosud nebylo nalezeno, na palubě bylo 239 lidí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Trosky zříceného letadla

Nejtragičtější případy sestřelení letadel
12. května 1968Letoun C-130 Hercules americké armády byl sestřelen po startu, všech 155 lidí na palubě zahynulo.
21. února 1973Libyjské letadlo Boeing 727-224 bylo sestřeleno izraelskými stíhacími letouny nad Sinajským poloostrovem. Zahynulo 108 ze 113 osob na palubě.
1. září 1983Zbloudilý Boeing 747 společnosti Korean Air Lines na lince z New Yorku do Soulu se stal terčem ruských stíhačů, kteří jej prý považovali za špionážní stroj. Zemřelo 269 lidí.
3. července 1988Dvěma raketami sestřelila americká válečná loď Vincennes, operující ve vodách Hormuzského průlivu, íránský civilní Airbus A-300, který krátce předtím vzlétl z Bandar-Abbásu na jihu Íránu. Směřoval na své pravidelné lince do Dubaje. Na palubě zemřelo 290 lidí.
4. října 2001Letadlo Tu 154 ruské letecké společnosti, na jehož palubě bylo 78 osob včetně 12 členů posádky, se na trase z Tel Avivu do Novorossijsku zřítilo do Černého moře. Bylo nedopatřením sestřeleno cvičnou raketou S-200 během ukrajinského vojenského cvičení.
17. července 2014Malajsijský boeing 777 s 295 lidmi na palubě, který letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, se zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem. Nikdo z 280 cestujících a 15 členů posádky nepřežil. Stroj zřejmě sestřelila některá ze stran probíhajícího konfliktu mezi Ukrajinou a proruskými separatisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám