Hlavní obsah

Mučení, únosy, vraždy. Lidská práva na Ukrajině porušují separatisté i vojáci

Ženeva

Proruští vzbouřenci i ukrajinské vládní síly při nynějším konfliktu na východě Ukrajiny porušují lidská práva. Podle zprávy OSN, kterou má k dispozici agentura Reuters, se přitom odehrávají vraždy, únosy a mučení. Od počátku bojů v polovině dubna stoupl počet obětí konfliktu na nejméně 2200; v průměru je tak nyní zabíjeno 36 lidí denně.

Foto: aks Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci v Ilovajsku

Článek

"Ozbrojené skupiny se nadále dopouštějí zabíjení, únosů, fyzického a psychického trýznění, špatného zacházení, poprav, vražd a dalšího závažného porušování lidských práv," stojí ve zprávě, podle níž je násilí "neúměrně namířeno proti civilistům".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalci podle zprávy 34členné monitorovací mise OSN hodnotící období mezi 16. červencem a 17. srpnem pravděpodobně unesli nejméně 468 lidí. "Ukrajinská armáda hlásila ostřelování z (ruského) území... a ilegální používání nášlapných min na ukrajinském území," napsali dále pozorovatelé.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vzbouřenecký bojovník v Doněcku

Zpráva rovněž konstatuje, že separatisté jsou "profesionálně vycvičeni" a dostávají "trvalé dodávky" sofistikovaných zbraní a munice, což jim umožňuje sestřelování letadel či vrtulníků.

Armáda má zajistit průchod civilistům

Zpráva informuje také o porušování lidských práv ze strany ukrajinské armády a zvláštních jednotek podřízených ukrajinskému ministerstvu vnitra. Jde o svévolné zadržování osob nebo také mučení.

Pozorovatelé uvedli, že humanitární situace se zhoršila poté, co ukrajinská armáda upevnila svou blokádu povstaleckých bašt v Luhansku, Doněcku a Horlivce.

Foto: , ČTK/AP

Muž v Doněcku pozoruje zasažený dům v plamenech.

Vládní síly mají povinnost zajistit neomezený průchod humanitární pomoci nezbytné pro přežití místních obyvatel, vyzývá zpráva.

Od počátku bojů v polovině dubna údajně stoupl počet obětí konfliktu na nejméně 2200. Ještě 26. července bylo mrtvých 1129 a k 10. srpnu už 2086. V průměru je tak zabito 36 lidí denně.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Pozorovatelé OSN také upozornili, že na Krymu, který v březnu Rusko anektovalo, "pokračuje pronásledování a diskriminace ukrajinských občanů, krymských Tatarů a dalších menšin".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám