Hlavní obsah

Chlapec má uši ze svých žeber

Právo, znk

Kieran Sorkin se narodil s nevyvinutýma ušima a hluchý. Ve škole kvůli svému postižení nesmírně trpěl. Jeho trápení ukončili lékaři z londýnské nemocnice Great Ormond Street, když mu vytvořili ušní boltce z jeho vlastních žeber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Narodit se bez ušních boltců není nic neobvyklého. Vada, které se říká mikrocie, postihne například ve Velké Británii až stovku dětí. Chirurgický zákrok, který handicapovanému pomůže, není zcela nový.

Při kompletních rekonstrukcích se nejčastěji používá vlastní chrupavka, odebraná ze žebra, případně biosyntetický materiál. Většinou se zákrok provádí jen pro jedno ucho. U Kierana byla operace náročnější, musely se vytvořit obě uši.

„Už od šesti mluvil o operaci uší poté, co se o ní dozvěděl z televize,“ prozradil britskému listu The Independent jeho otec David.

Zákroku se dočkal

"Chci, aby se mě lidi přestali vyptávat. Chci vypadat jako moji přátelé. Také bych chtěl nosit sluneční brýle a sluchátka," uvedl hoch před operací. Ve svých devíti letech se jí dočkal.

Lékaři použili chrupavku z chlapcových žeber, z níž mu vytvarovali ušní boltce a jako model použili uši jeho otce. Při zákroku lékaři chlapci odebrali chrupavku ze šestého páru žeber. Následně ji nařezali, vytvarovali a sešili.

A minulý týden malému pacientovi boltce transplantovali. Kieran navíc nyní díky naslouchátkům slyší „vítr vanout a ptáky zpívat“, svěřil se chlapcův otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám