Hlavní obsah

Rusko přesouvá další jednotky k ukrajinské hranici, varuje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská bezpečnostní rada v úterý varovala, že Rusko přesouvá další vojenskou techniku ke společné hranici. Zmiňuje nejen obrněné transportéry, ale i tanky a vrtulníky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Boje u Šachtarsku

Článek

Ve vesnici Podol Gora, jen sedm kilometrů od hranice, vyrostl vojenský tábor, kam míří šest obrněných transportérů.Na letišti Valujky v Belgorodské oblasti je dislokováno 29 nejmodernějších bitevních vrtulníků Kamov Ka-52 a dvě vojenská letadla, upřesnil mluvčí rady Andrij Lysenko.

K hraničnímu přechodu Izvarino podle něj směřují vojenské kolony. Na dálnici M04 Don se prý přesouvá na podvalnících deset tanků.

Foto: Profimedia.cz

Bitevní vrtulník Kamov Ka-52

Nedaleko ukrajinského Luhansku, na ruské straně hranice, se podle Lysenka pohybuje silné uskupení ruských vosk s obrněnými transportéry. Jsou jen desítky metrů od pomezí. Při hranicích byly spatřeny také další desítky nákladních automobilů s raketomety Grad.

Tvrdé boje

Luhanské letiště bylo v úterý opět ostřelováno separatisty. Zasaženo bylo i město, kde zemřelo pět lidí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Tvrdé boje probíhají i v okolí Doněcku. Prapor Azov pronikl do města Novyj Svit ležícím jižně od miliónové metropole Donbasu. Uvedl to tiskový mluvčí praporu. Čelil ostřelování z raketometů Grad, ale neutrpěl žádné ztráty.

Střety pokračují i ve městě Horlivka, které představuje vstupní bránu do Doněcku. Za posledních 24 hodin tam při ostřelování zahynulo 17 lidí včetně tří dětí. Dalších 43 civilistů bylo zraněno. Čísla zveřejnila radnice.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Zasažený dům v Šachtarsku, na který útočí ukrajinské síly.

Lysenko se k civilním obětem nevyjádřil. Když uvedl, že za poslední den padlo deset vojáků a 55 jich bylo zraněno, zmínil jen, že nelze spočítat, kolik lidí zahynulo v oblastech pod kontrolou separatistů.

Experti nemohou zkoumat trosky boeingu

Ukrajinské síly také tvrdí, že dobyly výšinu u Saur-Mohyly. Podle Lysenka jde o strategický úspěch, protože tudy proudí zásoby a munice pro separatisty z Ruska. Podle něj ale tvrdé střety v oblasti pokračují, protože se separatisté pokusili o protiútok a ukrajinské síly zahájily další ofenzívu.

Foto: Sergei Pivovarov, ČTK/AP

Ruské obrněné transportéry poblíž hranic s Ukrajinou

Bojuje se i u města Šachťarsk. Střety se stále více přibližují místu, kde se zřítil boeing společnosti Malaysia Airlines. Střety probíhají u příjezdové komunikace.

Kvůli nim se opět skupina australských a nizozemských expertů na soudní medicínu a policistů nemohla vydat na místo dopadu trosek. Nizozemský premiér Mark Rutte proto požádal ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby v oblasti přerušil bojové operace, neboť se na místě pádu ještě nacházejí ostatky obětí.

„Premiér Rutte vyjádřil znepokojení nad skutečností, že vyšetřovatelům by mohlo být znovu zabráněno v návštěvě místa. Je důležité, aby se tam dostali co nejdříve, aby mohli nalézt a repatriovat těla obětí,” řekl AFP mluvčí nizozemské vlády Jean Fransman.

Reklama

Výběr článků

Načítám